Τροχαντηρίτιδα ισχίου (τροχαντηρητική θυλακίτιδα)

Πρόκειται για φλεγμονή των ορογόνων θυλάκων στην περιοχή του μείζονος τροχαντήρα. Ο όρος «τροχαντηρίτιδα» δεν είναι σωστός.

Η ονομασία αυτή έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες πιθανώς για να αποφευχθεί ο μακροσκελής όρος «φλεγμονή των θυλάκων ή θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα», που αποδίδει ακριβέστερα το παθολογοανατομικό υπόβαθρο της πάθησης αυτής.

Ο μείζων τροχαντήρας αποτελεί μια προεξοχή στην άνω έξω πλευρά του μηριαίου οστού (έξω επιφάνεια του ισχίου) και θέση πρόσφυσης του μέσου γλουτιαίου μυός.

Μεταξύ οστού (μείζων τροχαντήρας) και της έσω πλευράς του τένοντα (μέσου γλουτιαίου) παρεμβάλλεται ένας ορογόνος θύλακος (bursa). Ο θύλακος αυτός είναι ένας ασκός με ελάχιστη ποσότητα υγρού εντός του, έτσι ώστε, να διευκολύνει την ολίσθηση του τένοντα ως προς το οστούν, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο ανώδυνη και ελεύθερη κίνηση του ισχίου.

Στην «τροχαντηρίτιδα», που σημαίνει φλεγμονή του τροχαντήρα, δεν πάσχει (φλεγμαίνει) ο τροχαντήρας (δηλ. το οστούν), αλλά οι θύλακοι που υπάρχουν φυσιολογικά γύρω από αυτόν, γι’ αυτό και η φλεγμονή του θυλάκου του μείζονα τροχαντήρα ονομάζεται «trochanteric bursitis». 

Η φλεγμονή στους ορογόνους θυλάκους ονομάζεται τροχαντηρίτιδα.

Σε ποιά άτομα εμφανίζεται και ποια τα αίτια;

Η τροχαντηρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, υπέρβαρα άτομα, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στο ισχίο τους και σε σακχαροδιαβητικούς.

Τα συχνότερα γενεσιουργά αίτια της τροχαντηρικής θυλακίτιδας είναι οι διαταραχές της βάδισης. Ακόμα και μικρή δυσκολία στη βάδιση μπορεί να αυξήσει την τριβή και την πίεση πάνω στον μείζονα τροχαντήρα.

Συμπτώματολογία

Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο έντονος πόνος στην έξω πλευρά του ισχίου και δυσκολία κινήσεων της άρθρωσης (επώδυνη κάμψη και στροφή). Ο πόνος αυτός συχνά είναι τόσο σοβαρός ώστε περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα την βάδιση και την εργασία. Ακόμα, επειδή γειτονεύει με την άρθρωση του ισχίου, συνήθως αποδίδεται σε παθήσεις της άρθρωσης αυτής, κυρίως σε οστεοαρθρίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι κλινική και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα το οποίο διενεργείται στο ιατρείο μας.

Σε περίπτωση απλού ακτινολογικού ελέγχου, υπάρχει περίπτωση να αναδειχθεί επασβέστωση στην περιοχή του μείζονος τροχαντήρα, σημείο χρόνιας φλεγμονής.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Created with Mobirise ‌

Free HTML Builder