Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί ρήξη μηνίσκου αλλά οι αθλητές και κυρίως αυτοί που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, είναι πιο επιρρεπείς.

Οι μηνίσκοι είναι δύο σκληροί ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί που αποτελούνται κυρίως από νερό και ίνες κολλαγόνου. Έχουν πεταλοειδές σχήμα και παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου. Χρησιμεύουν κυρίως στην απορρόφηση των φορτίων, στη βελτίωση της επαφής του μηριαίου οστού με την κνήμη και επικουρούν στη σταθεροποίηση του γόνατος κάνοντας την κίνησή του πιο ομαλή.

Μηχανισμός ρήξης του μηνίσκου

Η οξεία ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητική δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμών, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση από ένα βαθύ κάθισμα.

Υπάρχουν διάφορα είδη ρήξης, ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και την εντόπισή της. Οι συνήθεις ρήξεις περιλαμβάνουν την δίκην ράμφους παπαγάλου, την επιμήκη, την εγκάρσια, την δίκην λαβής κάδου και τις μεικτές ρήξεις.

Συμπτώματα στη ρήξη μηνίσκου

Την ώρα του τραυματισμού μπορεί να νιώσετε ή και να ακούσετε ένα θόρυβο σαν κάτι να έσπασε. Κάποιες φορές είναι δυνατό να συνεχίσει ο ασθενής τη δραστηριότητά του αλλά προοδευτικά μπορεί να πρηστεί το γόνατο και να γίνει δύσκαμπτο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:
- Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (αντίστοιχα με το μηνίσκο που έχει σπάσει) που επιδεινώνεται με το γόνατο λυγισμένο (όπως στο βαθύ κάθισμα ή τις σκάλες)
- Οίδημα και δυσκαμψία
- Μάγκωμα ή εμπλοκή του γόνατος όταν υπάρχει τεμάχιο που έχει παρεκτοπισθεί
- Αίσθημα αστάθειας

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με ειδικά κλινικά τεστ.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύει για επιβεβαίωση της διάγνωσης, αποκλεισμό άλλων βλαβών και για το σχεδιασμό της θεραπείας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η χρήση υπερήχου, ο οποίος διενεργείται στο ιατρείο, μπορεί να αναδείξει τη βλάβη. 

Αποκατάσταση


Μετά από αρθροσκοπική αποκατάσταση ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προκειμένου να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης και την αντιμετώπισή της.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

AI Website Software