Ποια είναι η αντιμετώπιση της πάθησης;
Δεν υπάρχει κάποια συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση και να εξαφανίσει το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος). Οι δυο βασικές κατηγορίες είναι η συντηρητική και η χειρουργική θεραπεία.
Στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνεται μια σειρά "λύσεων" όπως:
- φάρμακα που επιτρέπουν τον περιορισμό του πόνου.
- φαρδιά υποδήματα, ανάλογα με το σχήμα του ποδιού, που περιορίζουν τις τριβές και τον πόνο.
- ειδικά πέλματα (ορθωτικά) διορθώνουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως την πλατυποδία, ή μειώνουν κάποιους πόνους
(μεταταρσαλγίες).
- φυσιοθεραπεία που ενδυναμώνει τους μυς και τους τένοντες των δακτύλων. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η ευκαμψία των αρθρώσεων και βοηθάει στον περιορισμό της φλεγμονής.
- χρήση υποδημάτων με φαρδύ πρόσθιο μέρος, σκληρή σόλα και μαλακό επάνω μέρος, μπορεί να κάνει το βάδισμα λιγότερο επώδυνο και ίσως να βοηθήσει στη μη περαιτέρω επιδείνωση.
- τέλος, οταν η παραμόρφωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα για να διορθώσουν τη θέση του δακτύλου. Εντούτοις, τα στοιχεία της βιβλιογραφίας είναι αποθαρρυντικά καθώς δεν φαίνεται η χρήση τους να βελτιώνει την παραμόρφωση.
Εάν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και έχετε δυσκολίες στις μετακινήσεις σας, και εφόσον οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα μιας επέμβασης.
Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη στην περίπτωση ύπαρξης πόνου γενικότερα στην πρόσθια επιφάνεια του άκρου ποδός και όχι μόνο στο μεγάλο δάκτυλο.