Βλαισός μέγας δάκτυλος ή αλλιώς "Κότσι" - Hallux Valgus

Το μεγάλο δάκτυλο στο πόδι έχει πολλαπλή αποστολή, από την απλή συμβολή του στην ισορροπία σε όρθια στάση μέχρι τη λειτουργική βοήθεια που προσφέρει στη σωστή βάδιση με γυμνό πόδι και με παπούτσι.

Κάθε παραμόρφωσή του προκαλεί δυσκολίες, ιδιαίτερα στη βάδιση με παπούτσια. Ο λόγος είναι ότι με τις παραμορφώσεις αλλάζει το σχήμα του και δημιουργούνται προεξοχές στις οποίες αναπτύσσονται πιέσεις που ασκούνται από το παπούτσι, με πρώτο σύμπτωμα τον πόνο.

Τι είναι το "κότσι" και που οφείλεται;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, κοινώς κότσι, είναι μία συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Το μεγάλο δάκτυλο μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η εξόστωση τρίβεται στο δέρμα των παπουτσιών και δημιουργεί εξελκώσεις. 

Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι, που πιέζουν τα δάκτυλα σε αφύσικη θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το άκρο πόδι παραμορφώνεται. Πονάτε.
Ωστόσο, η ένταση του πόνου δεν είναι πάντα ανάλογη της παραμόρφωσης.

Στην πλάγια επιφάνεια του άκρου ποδός, στο μεγάλο δάκτυλο, μπορεί να εμφανιστεί ένα εξόγκωμα (οστικά εξογκώματα), και να δημιουργούνται τριβές κατά την επαφή με το υπόδημα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως κότσι. Προκαλεί πόνο, καθώς ο σάκος που προστατεύει τα οστά της άρθρωσης (ορογόνος θύλακος) γεμίζει υγρό (θυλακίτιδα) και είναι επώδυνος.

Εάν το μεγάλο δάκτυλο παρεκκλίνει συνεχώς, μπορεί να βρεθεί κάτω ή από κάτω από το διπλανό δάκτυλο που παίρνει κλίση με τη σειρά του. Προκαλούνται, κατά συνέπεια, τριβές, πόνοι, καθώς και αύξηση του πάχους και σκλήρυνση του δέρματος (κάλοι και τύλοι).

Οι πιέσεις που ασκούνται από το μεγάλο δάκτυλο φθείρουν τις αρθρώσεις των άλλων δακτύλων. Εάν τα στοιχεία που συγκρατούν τα οστά (θύλακος και σύνδεσμοι) υποστούν ρήξη, η άρθρωση κινδυνεύει από εξάρθρωση (εξάρθρημα).

Πόνοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος (μεταταρσιαλγία), λόγω της απουσίας επαφής του μεγάλου δακτύλου με το έδαφος κατά τη βάδιση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η ακτινογραφία επιτρέπει να διαπιστώσουμε το βαθμό παραμόρφωσης του άκρου ποδός. Για τις ακτινογραφίες, στέκεστε συνήθως όρθιος, στηρίζοντας το βάρος του σώματος στο εξεταζόμενο πόδι (υπό φόρτιση).

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει σε υπερηχογράφημα για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ρήξη στο θύλακο του δεύτερου δακτύλου.

Άλλες εξετάσεις, (αξονική ή μαγνητική τομογραφία), προτείνονται σπανιότερα.

Mobirise

Χειρουργική θεραπεία στο
βλαισό μέγα δάκτυλο - "κότσι"

Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Ο ιατρός, μετά την αξιολόγηση τόσο της ακτινολογικής όσο και της κλινικής εικόνας του ασθενούς, θα προτείνει την εξατομικευμένη χειρουργική θεραπεία. 

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία και τοποθετηση ίσχαιμου περίδεσης για να προληφθεί η αιμορραγία στο χειρουργικό πεδίο. Θα ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση της οστικής εξόστωσης (κότσι) στο ύψος της βάσης του μεγάλου δακτύλου, σε συνδυασμό με διατομή μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση της βάσης του δακτύλου. Συνήθως για να ολοκληρωθεί η διόρθωση απαιτείται συμπλήρωση με οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου.

Το χειρουργείο διαρκεί από μια έως δύο ώρες ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις, ενώ από την επόμενη κιόλας ημέρα επιτρέπονται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφόσον τα πόδια είναι προστατευμένα με ειδικά υποδήματα. Η πλήρης αποκατάσταση, που εξαρτάται από τη βαρύτητα των παραμορφώσεων, μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες. Ανάλογα με το είδος της εργασίας του ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να επιστρέψει είτε άμεσα, είτε μετά από μία εβδομάδα από το χειρουργείο.


Θεραπεία με "Laser"

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Σε καμία περίπτωση δε διορθώνουμε τη βλάβη χρησιμοποιώντας διαδερμικές τεχνικές εφόσον θέλουμε οριστικό αποτέλεσμα. Τα κότσια δεν υποτροπιάζουν αν πραγματοποιηθεί σωστά η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν άπειρες μελέτες που έχουν παρουσιάσει τόσο τις επιπλοκές καθώς και τα "φτωχά" χειρουργικά αποτελέσματα μέσω των διαδερμικών μεθόδων. 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Created with Mobirise ‌

Website Maker