Αυχενική μυελοπάθεια (αυχενικό σύνδρομο)

Όσο μεγαλώνουμε, η σπονδυλική μας στήλη αλλάζει. Οι 7 σπόνδυλοι του αυχένα, οι δίσκοι μεταξύ τους, μύες και σύνδεσμοι εκφυλίζονται σταδιακά. Το σώμα μας προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη μικροαστάθεια προκύπτει λόγω της εκφύλισης, «χτίζοντας» επιπλέον οστό και συνδετικό ιστό.

Τι την προκαλεί;

Όταν ο περιττός ιστός μεγαλώνει προς την κατεύθυνση του σπονδυλικού σωλήνα, προκύπτει η λεγόμενη σπονδυλική στένωση ή αλλιώς το στένεμα του σωλήνα στον οποίον περιέχεται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα.

Η εμφάνιση της σπονδυλικής στένωσης σχετίζεται τόσο με γενετικούς όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες ,π.χ χρόνια καταπόνηση επί εδάφους αρθρίτιδας των μικρών σπονδυλικών αρθρώσεων ή βλάβης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Συμπτώματολογία

Πρώιμα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης είναι αίσθημα αστάθειας στη βάδιση που συχνά συγχέεται με ίλιγγο, διαταραχές στο συντονισμό των λεπτών κινήσεων των χεριών και αίσθημα αδυναμίας στα χέρια ή και στα πόδια. Εκφράσεις όπως “μου πέφτουν αντικείμενα”, “δε μπορώ να κουμπωθώ”, “αισθάνομαι ότι ζαλίζομαι” είναι συχνές.

Τα παραπάνω συμπτώματα περιγράφονται και ως σημεία αυχενικής μυελοπάθειας, δηλαδή πίεσης στο μυελό του αυχένα. Αν εκτός του μυελού, πιέζονται και τα εξερχόμενα νεύρα, παρουσιάζονται μουδιάσματα και πόνος από τα άνω άκρα. Πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα είναι ένα επίσης συχνό σύμπτωμα. Η αυχενική μυελοπάθεια έχει αργή αλλά πολλές φορές "ύπουλη" εξέλιξη.

Ο ασθενής έχει διαστήματα που «αισθάνεται καλά» και εμφανίζει ξαφνικές επιδεινώσεις. Αν δεν αναζητηθεί εγκαίρως η συμβουλή του ορθοπαιδικού και σε πολλές περιπτώσεις ειδικού σπονδυλικής στήλης, τα ήπια συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε πλήρη παράλυση των χεριών και των ποδιών, σε ακράτεια των σφιγκτήρων και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Διάγνωση

Mετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση, ο ορθοπαιδικός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μαγνητική τομογραφία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή νευρολόγου για τη διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου (σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά).

Καταστάσεις που μιμούνται τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας, όπως νευρολογικά νοσήματα ή ισχαιμικά επεισόδια θα πρέπει να μπαίνουν πάντα στη διαφορική διάγνωση.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

AI Website Generator