Βιολογικές θεραπείες και PRP (Platelet Rich Plasma)

Πληροφορίες για τους ασθενείς σχετικά με τη χρήση, παρασκευή και αποτελεσματικότητα των βιολογικών παραγόντων

Ποιές είναι οι βασικές κατηγορίες των φαρμακευτικών παραγόντων που εγχύονται;

Το όνομα PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Το πλάσμα είναι ένα υποκίτρινο υγρό που αποτελεί την άμορφη βάση του αίματος, το υγρό δηλαδή μέσα στο οποίο βρίσκονται και κυκλοφορούν όλα τα συστατικά του αίματος, ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά, αιμοπετάλια κτλ. Όλα αυτά μαζί αποτελούν το αίμα. Το πλάσμα αν διαχωριστεί από το υπόλοιπο αίμα αποτελείται από 90% νερό, και 10% πρωτεΐνες και διαλύτες. Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι το υγρό αυτό που περιγράψαμε μαζί με τα αιμοπετάλια του αίματος.

Τι ακριβώς κάνουν τα αιμοπετάλια και που χρησιμεύουν στην θεραπεία με PRP;

Όταν συμβεί ένας τραυματισμός, τα αιμοπετάλια είναι τα πρώτα κύτταρα που φτάνουν στο σημείο. Αφενός σταματούν την αιμορραγία αφετέρου απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες απαραίτητους για την διαδικασία της επούλωσης των τραυματισμένων ιστών. Αυτοί ακριβώς οι αυξητικοί παράγοντες αποτελούν τη βάση της θεραπείας με PRP. Προσπαθούμε δηλαδή να απομονώσουμε τα αιμοπετάλια από το αίμα του ασθενούς, να τα αναγκάσουμε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους μέσα τους (η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενεργοποίηση) και στη συνέχεια με φυσικό μέσο το πλάσμα του ίδιου του ασθενούς να τα εγχύσουμε στην πάσχουσα περιοχή επιταχύνοντας την ανάπλαση και την επούλωση με φυσικό τρόπο.

Πως γίνεται η παρασκευή του PRP και έγχυσή του στην πάσχουσα περιοχή;

Αρχικά πραγματοποιείται η αιμοληψία η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα από την κλασσική αιμοληψία που γίνεται για τις αιματολογικές εξετάσεις. Το αίμα του ασθενούς που λαμβάνεται με την αιμοληψία, φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα και απομονώνεται μία ποσότητα πλάσματος πλούσια σε αιμοπετάλια (PRP). Στη συνέχεια η ποσότητα αυτή επεξεργάζεται και τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1). Οι αυξητικοί παράγοντες που εκκρίνονται από τα αιμοπετάλια, έχει βρεθεί ότι δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης.

Ακολουθεί έγχυση (ένεση) των αυξητικών αυτών παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή, πάντα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, για να επιτευχθεί η επούλωση του ιστού. 

Mobirise

Εγχύσεις υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση

Για μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Mobirise

Σύγκριση των "ιστών" πριν και μετά τη θεραπεία

Εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή με βάση τα ευρήματα και το υπόβαθρο της νόσου

Mobirise

Αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία

Μέσω του υπερήχου αποφεύγεται η έκθεση του ασθενούς στην ακτινοβολια (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία)

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή επιπλοκές με τη συγκεκριμένη θεραπεία;

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η θεραπεία μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου στο ιατρείο με απόλυτη ασφάλεια. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ δεν απαιτείται κάποια ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Για τον κίνδυνο λοίμωξης κατά την διάρκεια της έγχυσης λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισηψίας. Σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία όπως ο αγκώνας και κρίνεται ότι η έγχυση θα είναι λίγο περισσότερο επίπονη για τον ασθενή μπορεί να προηγηθεί ένεση με τοπικό αναισθητικό.

Πόσες εγχύσεις PRP χρειάζονται και ποιες οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί σε μία με δύο εβδομάδες και ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να φθάσει και τις 3-5 εγχύσεις. Μυοσκελετικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη θεραπεία με prp είναι οι παρακάτω:

Τενοντοπάθειες – τενοντίτιδες, μερική ρήξη του στροφικού πετάλου (π.χ. μερική ρήξη υπερακανθίου), σύνδρομα πρόσκρουσης, φλεγμονή και αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής, τενοντίτιδα του δικέφαλου, αρχόμενη αρθρίτιδα.

Αρχόμενη αρθρίτιδα, τενοντίτιδα τετρακέφαλου, επιγονατιδικού τένοντα, θλάση, μερική ρήξη συνδέσμων, χονδροπάθεια επιγονατίδας.

Επικονδυλίτιδες έσω/έξω αγκώνα (tennis – golfer’s elbow).

Τενοντίτιδες (de Quervain), αρχόμενη αρθρίτιδα.

Τροχαντηρίτιδα, θλάση προσαγωγών, τετρακέφαλου, ιγνυακών, οπισθίων μηριαίων.

Χονδροπάθεια, συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματα ποδοκνημικής), τενοντίτιδα αχιλλείου, πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης), τενοντίτιδα περονιαίων.

Ποια τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των βιολογικών θεραπειών και του PRP;

Αποτελέσματα PRP και άλλες βιολογικές θεραπείες...

Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση, νωρίτερη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος. Η πρωτοπορία της εφαρμογής της μεθόδου αυτής στο ιατρείο μας έγκειται σε δύο βασικούς παράγοντες:

- ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μονή φυγοκέντρηση για την παραγωγή του PRP, στο ιατρείο μας ακολουθείται πρωτόκολλο (παραγωγής PRP) το οποίο έχει επιστημονικά αποδειχθεί να παράγει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση PRP με αποτέλεσμα την ακόμα πιο αυξημένη θεραπευτική του δράση. 

- οι εγχύσεις διενεργούνται πάντα υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση, γεγονός το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μιας και οι παράγοντες (PRP) εφαρμόζονται ακριβώς στο σημείο της βλάβης.

Εκτός απο τη χρήση του PRP στο ιατρείο μας διαθέτουμε εφαρμόζουμε και άλλες βιολογικές θεραπείες μετά απο τον ενδελεχή έλεγχο (κλινικό και απεικονιστικό) του ασθενούς. Για αυτό το λόγο δεν θα προτείνουμε καμιά θεραπεία "a la carte" πριν την πλήρη αξιολόγηση και κατανόηση των αναγκών του κάθε ασθενούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

Free Website Maker