Οστεοχονδρίτιδα μηριαίας κεφαλής (Legg-Calve-Perthes disease)

Η Νόσος Perthes είναι μια παθολογική κατάσταση της άρθρωσης του ισχίου στην παιδική-εφηβική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από κυκλοφορική (αγγειογενή) διαταραχή της ανάπτυξης του συζευκτικού χόνδρου (επιφυσιακή πλάκα), ο οποίος προοδευτικά μετατρέπεται σε οστούν κατά την περίοδο ανάπτυξης τού ανθρώπου.

Αποτελεί μια μορφή άσηπτης (μη λοιμώδους - μη μικροβιακής) φλεγμονής και σε ένα ποσοστό (περίπου 12%), η νόσος έχει αμφοτερόπλευρη μορφή.

Πότε και σε ποιους ασθενείς εμφανίζεται;

Η οστεοχονδρίτιδα ισχίου είναι σχετικά σπάνια με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής της σε παιδιά από 4 έως 8 ετών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το άτομο που θα διαγνωστεί με την νόσο Perthes, τόσο δυσμενέστερη είναι η πρόγνωση ως προς τη μελλοντική αρθρική παραμόρφωση και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις που σχετίζονται με εκείνη.

Όσον αφορά το φύλο, η νόσος είναι 4 έως 5 συχνότερη στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. 

Ποια τα συμπτώματα της οστεοχνδρίτιδας της μηριαίας κεφαλής;

Το πιο συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά την πρώιμη φάση της πάθησης είναι ο πόνος στο ισχίο, το μηρό ή και το γόνατο (ποικίλης έντασης). Το άλγος εμφανίζεται στην όρθια στάση και στη βάδιση (χωλότητα), επιδεινώνεται με το τρέξιμο ή τα άλματα και γενικώς υποχωρεί κατά την ανάπαυση.

Στο 25% περίπου του συνόλου των περιπτώσεων, το μοναδικό αρχικό στοιχείο είναι η ανώδυνη χωλότητα.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί (αναλόγως της βαρύτητας και της σταδιοποίησης) :
α) περιορισμός της παθητικής και ενεργητικής κινητικότητας της άρθρωσης του ισχίου
β) ατροφία των μυών του μηρού (και όχι μόνο)
γ) εμφάνιση παθολογικής βάδισης τύπου "Trendelenburg"
δ) ανισοσκελία

Οι απλές ακτινογραφίες είναι πολύ σημαντικές, ώστε να τεθεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου. Παρολαυτά στο αρχικό στάδιο της νόσου η απλή ακτινογραφία μπορεί να είναι φυσιολογική, χωρίς ευρήματα.

Η μαγνητική τομογραφία έχει θέση τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. 

Ποιά η θεραπεία της;


Πρωτεύοντα στόχο της θεραπείας μετά της διάγνωση της οστεοχονδρίτιδας ισχίου, αποτελεί η διατήρηση της ορθής θέσης της κεφαλής του μηριαίου οστού μέσα στην κοτύλη (καλή επικέντρωση μηριαίας κεφαλής και ομόκεντρη θέση αυτής σε σχέση με την κοτύλη).

Ο τρόπος αντιμετώπισης της Perthes εξαρτάται από την ηλικία, τη βαρύτητα και χρονιότητα των βλαβών, καθώς και από το αν η νόσος έχει αμφοτερόπλευρη μορφή. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η συντηρητική αντιμετώπιση και παρακολούθηση του ασθενούς απο τον εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό είναι αρκετή. 

Σε περιπτώσεις εκταταμένης προσβολής, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση (οστεοτομία τύπου ραιβότητας), με ικανοποιητικά έως πολύ θετικά αποτελέσματα.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with Mobirise ‌

HTML Page Creator