Εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger finger)

Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) ονομάζεται αλλιώς η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, μία πάθηση κατά την οποία το δάχτυλο «μαγκώνει» – «κλειδώνει» με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση μιας αναπήδησης, ενός κλικ, κατά την έκταση ή κάποιες φορές να κλειδώνει τελείως και να αδυνατεί να ολοκληρώσει την κίνηση χωρίς βοήθεια από το άλλο χέρι.

Εμφανίζεται στους τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων οι οποίοι βρίσκονται στην παλάμη. Οι τένοντες αυτοί περιβάλλονται από ενα έλυτρο και περνούν μέσα απο στενά κανάλια, τους δακτυλιοειδείς συνδέσμους. Φυσιολογικά, μέσα στα κανάλια αυτά οι τένοντες ολισθαίνουν ανεμπόδιστα κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Το αίτιο της πάθησης βρίσκεται στο τενόντιο έλυτρο, το οποίο όπως αναφέραμε περιβάλλει τον καμπτήρα τένοντα και στο οποίο εμφανίζεται φλεγμονή μετά από κάποιο ερεθισμό. Κατά συνέπεια ο χώρος τον οποίο διαθέτει ο τένοντας για την ολίσθησή του γίνεται πιο στενός και εμφανίζονται τα συμπτώματα της στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας.

Ποιο από τα δάκτυλα είναι πιο επιρρεπές στην πάθηση;

Πιο επιρρεπές δάκτυλο είναι ο αντίχειρας. Ακολουθούν ο δείκτης και ο μέσος, και πιο περιστασιακά το μικρό δάκτυλο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους, αλλά και τα άτομα τα οποία επαναλαμβάνουν συχνά κινήσεις με το δάκτυλο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η πάθηση πολλές φορές συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δάκτυλου;

Το κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι η αίσθηση «κλικ» σε κάποια από τις αρθρώσεις του δακτύλου, είτε το κλείδωμα του δακτύλου κατά την κάμψη αυτού, γεγονός το οποίο συνοδεύεται από αρκετά έντονο πόνο που επιδεινώνεται όταν ασκηθεί πίεση στο συγκεκριμένο σημείο. Παρ’ όλο που η αίσθηση κλειδώματος ή «κλικ» μπορεί να είναι στο σημείο όπου κάμπτεται ή στην εκτατική του επιφάνεια, το πρόβλημα στην πραγματικότητα βρίσκεται στη βάση του δακτύλου στην παλάμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

Web Page Builder