Κατάγματα στην παιδική ηλικία - Παιδιατρικό τραύμα

Συχνά είναι τα παιδικά κατάγματα άνω ή κάτω άκρων τα οποία συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των σχολικών διαλειμμάτων, αλλά και κατά τις σχολικές και εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών. Και αυτό διότι ο αναπτυσσόμενος σκελετός, ο οποίος στην εμβρυϊκή ζωή ξεκινά ως χόνδρινος σκελετός και οστεοποιείται μέχρι την ενηλικίωση, κινδυνεύει από ατυχήματα όπως και ο σκελετός των ενηλίκων.

Έτσι, τα παιδιά, λόγω της διαφορετικής ισορροπίας αλλά και των δραστηριοτήτων τους, μπορεί να υποστούν ατυχήματα που ως συνέπεια έχουν το κάταγμα.


Είναι τα κατάγματα στα παιδιά "ίδια" με αυτά των ενηλικων;

Τα παιδιά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των ενηλίκων. Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα του αναπτυσσόμενου σκελετού, δηλαδή των παιδιών, είναι ότι τα οστά τους περιβάλλονται από ένα πολύ παχύ περίβλημα που ονομάζεται περιόστεο, το οποίο προστατεύει τα οστά από σπασίματα και το δεύτερο είναι ότι ο σκελετός των παιδιών επειδή αναπτύσσεται έχει τη δυνατότητα ταχύτατης πώρωσης των καταγμάτων.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα του νεανικού σκελετού και ιδιαίτερα των πολύ μικρών παιδιών (από τους μερικών μηνών μέχρι και 8-10 ετών), είναι ότι το κάταγμα όχι μόνο πωρώνεται γρήγορα σε σχέση με τον ενήλικα αλλά και το οστό αποκτά το κανονικό του σχήμα, ανεξάρτητα από την παραμόρφωση που προκαλεί. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια κατάγματα σ’ αυτή την ηλικία δεν μπορεί να είναι και πολύ σοβαρά.


Συμπτώματολογία

Η ορθοπεδική χειρουργική έχει αναπτυχτεί πολύ στην αντιμετώπιση των παιδιατρικών καταγμάτων, τα οποία θεωρούνται στη πλειονότητα τους αθώα και είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πτώσεις και επίμονος πόνος θα πρέπει πάντα να οδηγούν στον παιδο-ορθοπεδικό, γιατί πίσω από αυτά μπορεί να κρύβονται κατάγματα. Ιδιαίτερα τα κατάγματα γύρω από τις αρθρώσεις πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, διότι τα παιδιά διαθέτουν ευελιξία και κινητικότητα.

Τα σοβαρά κατάγματα κυρίως αφορούν τα σημεία εκείνα των οστών από τα οποία αναπτύσσεται το κόκκαλο και που ονομάζονται επιφυσιακές πλάκες ή ζώνες ανάπτυξης. Οι ζώνες αυτές αποτελούνται από επάλληλες σειρές ώριμων και ανώριμων κυττάρων που γενούν οστό και έτσι τα κόκαλα επιμηκύνονται. Αν λοιπόν συμβεί ένα κάταγμα σε μια τέτοια ζώνη τότε διακόπτεται η επαλληλία των κυττάρων με πιθανή συνέπεια την αναστολή της ανάπτυξης του οστού.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνεται από το ιστορικό του ασθενούς και το μηχανισμό κάκωσης, καθώς κάποια κατάγματα προέρχονται απο συγκεκριμένες κακώσεις. Παρόλαυτά η απλή ακτινογραφία στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα δώσει την απάντηση τόσο στη διάγνωση όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης. 

Στο ιατρείο μας λόγω της μεγάλης εμπειρίας στον τομέα του μυοσκελετικού υπερήχου, μπορούμε τις περισσότερες φορές να έχουμε μια αδρή εικόνα του είδους του κατάγματος, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν θα απαιτηθεί η διενέργεια ακτινογραφίας. 


"Το παιδί ΔΕΝ είναι ενας ενήλικας σε μινιατούρα.
Oι κανόνες αντιμετώπισης ενος κατάγματος ΔΕΝ είναι οι ίδιοι."

Συνηθέστερα κατάγματα παιδιατρικού πληθυσμού

Mobirise

Άνω άκρο

Κατάγματα κλείδας
Κατάγματα εγγύς βραχιονίου
Κατάγματα διάφυσης βραχιονίου
Υπερκονδύλια κατάγματα
Κατάγματα εξω/εσω επικόνδυλου 
Κατάγματα κεφαλής κερκίδας
Κατάγματα αντιβραχίου
Κατάγματα περιφερικής κερκίδας
Παθολογικά κατάγματα (καλοήθεις/κακοήθεις όγκοι)

Mobirise

Κάτω άκρο

Κατάγματα μηριαίου (εγγύς - διάφυσης - περιφερικού)
Κατάγματα κνημιαίου κυρτώματος
Κατάγματα πρόσθιας κνημιαίας άκανθας
Οξύ εξάρθρημα επιγονατίδος
Κατάγματα κνήμης (εγγύς - διάφυσης - περιφερικής)
Παθολογικά κατάγματα (καλοήθεις/κακοήθεις όγκοι)

Mobirise

Λεκάνη - Πύελος

Αποσπαστικά κατάγματα ισχιακής απόφυσης

Αποσπαστικά κατάγματα πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας

Αποσπαστικά κατάγματα ελάσσονος τροχαντήραΕπικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Site was created with Mobirise