Επικουρικό σκαφοειδές (Accessory navicular)

Ο όρος επικουρικό σκαφοειδές χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η ύπαρξη ενός ξεχωριστού υπεράριθμου οσταρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για επιπρόσθετο κέντρο αύξησης του οστού στο εσωτερικό του σκαφοειδούς και εντός του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα (στο σημείο που συνδέεται με το σκαφοειδές οστό).

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της πρόσθετης αυτής οστικής προεξοχής είναι ο πόνος και η ευαισθησία. Τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται με τις δραστηριότητες και πιθανώς οφείλονται σε σύνδρομο καταπόνησης.

Που οφείλεται η υπάρξη του επικουρικού σκαφοειδούς;


Η ανατομική αυτή παραλλαγή του οστού που οφείλεται σε γενετική διαμαρτία θεωρείται ότι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης όταν το οστό ασβεστοποιείται.

Επειδή το επικουρικό αυτό τμήμα του σκαφοειδούς και το ίδιο το σκαφοειδές δεν αναπτύσσονται παράλληλα, θεωρείται ότι με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική κινητικότητα μεταξύ τους έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου.

Ποιά τα συμτώματα της νόσου;

Ο πόνος ο οποίος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε καταπόνηση του ταρσού ή ακόμα και σε κάταγμα της οστεοποιημένης περιοχής μεταξύ των οστών.

Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα εμφανή κατά το βάδισμα σε ανώμαλες και ανομοιογενείς επιφάνειες (όπως η άμμος ή τα χαλίκια) κατά το οποίο απαιτούνται συνεχείς προσαρμοστικές κινήσεις από το πόδι.

Τα συχνά διαστρέμματα του αστραγάλου μπορεί επίσης να αποτελούν ενδεικτικό σημείο της παρουσίας. συνοστεώσεων. 

Πολλές φορές η διάγνωση μπορεί να γίνει τυχαία μετά απο ακτινογραφία η οποία διενεργήθηκε για διαφορετικό λόγο (διάστρεμμα, κάταγμα κ.α.) χωρίς να υπάρχει συμπτωματολογία σχετιζόμενη με την πάθηση. 

Τύποι συνοστέωσης και διάγνωση

Οι συχνότερες συνοστεώσεις του ταρσού αποτελούν ένα από τους ακόλουθους δυο τύπους:

i) την πτερνοσκαφοειδή συνοστέωση, κατά την οποία η ανάπτυξη του παθολογικού ιστού εντοπίζεται μεταξύ της πτέρνας και του σκαφοειδούς οστού και

ii) την αστραγαλοπτερνική ή υπαστραγαλική συνοστέωση, στην οποία ο παθολογικός ιστός εντοπίζεται μεταξύ αστραγάλου και πτέρνας.

Πως γίνεται η διάγνωση της συνοστέωσης;

Η κλινική εξέταση θέτει την υποψία και η απλή ακτινογραφία ή η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Ποια η θεραπεία;

Η αρχική θεραπευτική προσέγγιση για τις συνοστεώσεις των οστών του ταρσού είναι μη επεμβατική. Στον ασθενή συστήνεται να ξεκουραστεί ή να ακινητοποιήσει το πάσχον πόδι. Η συντηρητική θεραπεία διαρκεί τουλάχιστον για 6 εβδομάδες, και μπορεί να παραταθεί για 6 μήνες με ειδική ορθωτική συσκευή. Πολλές φορές σε τυχαία ακτινογραφία βρίσκουμε συνοστέωση οστών του ταρσού, χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα.

Αν η συντηρητική αγωγή δεν είναι επιτυχής, τότε χρειάζεται επέμβαση. Πιο εύκολη στην αντιμετώπιση της είναι η πτερνο-σκαφοειδής συνοστέωση. Για να παρεμποδιστεί η επανεμφάνιση και η αναδημιουργία της συνοστεώσεως, συνήθως ο χώρος μεταξύ των οστών καλύπτεται από ένα άλλο είδος ιστού, (συνήθως λιπώδη).

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Designed with Mobirise