Αυχεναλγία

Ο αυχένας αποτελείται από 7 σπονδύλους που συνδέουν το κρανίο με τον κορμό. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν δίσκοι που απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ σύνδεσμοι και μύες υποστηρίζουν την κεφαλή και επιτρέπουν τις κινήσεις.

Ανωμαλίες, αρθρίτιδα ή τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. Οι περισσότεροι από εμάς πονάμε περιστασιακά στον αυχένα λόγω κακής στάσης ή υπέρχρησης. 

Τι την προκαλεί;

Η εργασία στο γραφείο για πολλή ώρα χωρίς αλλαγή στάσης, ο ύπνος με το κεφάλι σε κακή θέση και ο κακός τρόπος άθλησης είναι ορισμένες από τις αιτίες μυϊκής διάτασης ή θλάσης.

Με την πάροδο των ετών οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων εκφυλίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μικραίνει το διάστημα μεταξύ των σπονδύλων, να προστίθεται επιπλέον επιβάρυνση στις μικρές αρθρώσεις και συνδέσμους και να ελαττώνεται η διάμετρος στα σημεία εξόδου των νεύρων, Η κατάσταση είναι γνωστή ως σπονδύλωση της αυχενικής μοίρας. Η χρόνια φλεγμονή στην περιοχή (οστεοαρθρίτιδα), μπορεί να προκαλέσει στένωση και στο σπονδυλικό κανάλι, πιέζοντας το μυελό (σπονδυλική στένωση).

Μια άλλη οξεία κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στον αυχένα είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, συνήθως σε νεότερα άτομα.

Οι τραυματισμοί στον αυχένα είναι μια άλλη συνήθης αιτία πόνου. Φυσικά αν προκληθεί κάταγμα τότε τίθεται σε κίνδυνο ο νωτιαίος μυελός.

Άλλες αιτίες αυχεναλγίας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, σπονδυλοδισκίτιδα (λοίμωξη του δίσκου), αποστήματα και μεταστάσεις. Τέλος να μη ξεχνάμε οξείες καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου με αναφερόμενο πόνο στον αυχένα και τη μηνιγγίτιδα με τη χαρακτηριστική αυχενική δυσκαμψία.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια του ορθοπαιδικού;

Aν ο πόνος ξεκίνησε μετά από ατύχημα ή πτώση θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας άμεσα. Ζητήστε ιατρική συμβουλή όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα. Επίσης συμπτώματα όπως πόνος που ακτινοβολεί από τον αυχένα στα χέρια, μούδιασμα ή «μυρμηγκίασματα» στα χέρια, αδυναμία στα άνω άκρα, ακράτεια ούρων ή κοπράνων, αίσθημα αστάθειας, υποδηλώνουν πάθηση της αυχενικής μοίρας και θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό.

Αν η αυχεναλγία συνοδεύεται από ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, δυσκολία στην αναπνοή ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού και η λεπτομερής κλινική εξέταση θα θέσουν κατά μεγάλο βαθμό τη διάγνωση.

Είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας, εξετάσεις αίματος
και σε κάποιες περιπτώσεις ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Start your own web page with Mobirise