Νεύρωμα/Νευρίνωμα Morton

Το νεύρωμα Morton είναι μια πάθηση που αφορά την παγίδευση του νεύρου ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού, η οποία προκαλεί έντονο πόνο και οίδημα. Επί το πλείστον, το νεύρο που επηρεάζεται είναι εκείνο μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δαχτύλου,αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και ανάμεσα στο 2ο και το 3ο δάκτυλο.

Παρά το γεγονός ότι περιγράφεται ως «νεύρωμα» ,δεν αποτελεί κάποια μορφή όγκου και αφορά τον «στραγγαλισμό» του νεύρου από τα γύρω από αυτό μαλακά μόρια,δίνοντας την εικόνας συμπαγούς μάζας.

Η πάθηση πλήττει περισσότερο γυναίκες μέσης ηλικίας, ιδίως μεταξύ 30 και 50 ετών. Ο κίνδυνος δε εμφάνισης του προβλήματος αυτού αυξάνεται κατά πολύ όταν το άτομο φορά στενά παπούτσια, τα οποία πιέζουν τα δάχτυλα.

Που οφείλεται το νεύρωμα Morton;

Η αιτιολογία του νευρινώματος morton δεν είναι απολύτως σαφής. Εντούτοις, φαίνεται οτι στους προδιαθεσικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται: 

- Πλατυποδία ή άλλη συγγενή παραμόρφωση του άκρου ποδός
- Μη φυσιολογική θέση των δακτύλων εξαιτίας ανατομικών παραγόντων
- Συχνή χρήση σφιχτών ή ψηλών παπουτσιών
- Παθήσεις των ποδιών, όπως οι κάλοι ή η σφυροδακτυλία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυριάρχο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος. Αυτό μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί με μια ποικιλλία συμπτωμάτων και με μικρές παραλλαγές όπως: 

- Οξύς πόνος κατά μήκος του νεύρου και των δαχτύλων
- Αίσθημα καύσου κατά τη βάδιση
- Δυσκολία στη διενέργεια συγκεκριμένων κινήσεων του ποδιού
- «Μυρμήγκιασμα» ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο δάχτυλο
- Κράμπες
- Επιδείνωση του πόνου με το πέρασμα του καιρού και επί κοπώσεως
- Αισθητή αύξηση του πόνου όταν ο ασθενής φορά στενά ή ψηλά παπούτσια

Συνήθως, ο πόνος μειώνεται όταν ο ασθενής ξεκουράζει το άκρο, ενώ αντίθετα αυξάνεται κατά τη διάρκεια απαιτητικών δραστηριοτήτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να βιώσει υπαισθησία των πασχόντων δαχτύλων. Η νόσος προοδευτικά επιδεινώνεται και στις περισσότερες περιπτώσεις χρήζει κάποιας μορφής αντιμετώπισης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και με την κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ψηλαφώντας την περιοχή, με στόχο τον εντοπισμό ευαισθησίας ή πόνου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος «κλικαρίσματος» στην περιοχή.

Το υπερηχογράφημα είναι η τεχνική που θα μας επιτρέψει να διαγνώσουμε τις περισσότερες φορές το νεύρωμα Morton. Με αυτό τον τρόπο, εξετάζουμε την κατάσταση των νεύρων και των ορογόνων θυλάκων και διαπιστώνουμε αν υπάρχει νευρίνωμα ή θυλακίτιδα.

Η ακτινογραφία χρησιμοποιεί δεν επιτρέπει τον εντοπισμό νευρινώματος ή θυλακίτιδας. Ωστόσο, μια ακτινογραφία του ποδιού σε όρθια στάση, επιτρέπει να αποκλείσουμε ότι ο πόνος οφείλεται σε πρόβλημα των οστών ή της άρθρωσης. Σπανιότερα, υποβάλλεστε σε μαγνητική τομογραφία.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Built with Mobirise web page creator