Βάδιση με τα πόδια σε έσω στροφή - Intoeing gait

Ένα απο τα συχνότερα προβλήματα στην παιδική ηλικία είναι η βάδιση με τα πόδια να "κοιτούν" προς τα μέσα αντί να δείχνουν ευθεία μπροστά όταν περπατάτε ή τρέχετε.

Αποτελεί απο τα συνηθέστερα "προβλήματα" και λόγους παραπομπής ενός παιδιού στον εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό. Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ έτσι να λύσουμε κάθε ανησυχία και απορία που μπορεί να έχετε λόγω του τρόπου περπατήματος του παιδιού σας.

Είναι σοβαρό γιατρέ μου...;

Όπως προείπαμε η βάδιση του παιδιού σε έσω στροφή ή αλλιώς "intoeing gait" αποτελεί μια απο τις συνηθέστερες αιτίες παραπομπής. 

Παρατηρείται από τους γονείς, όταν ένα παιδί αρχίζει να περπατά και οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα πόδια στρέφονται προς τα μέσα και το παιδί πέφτει συχνά.

Συνήθως, η έσω στροφή των ποδιών είναι ασυμπτωματική, ενώ αν συνυπάρχει πόνος, ασύμμετρη στροφή του ισχίου ή προοδευτική δυσμορφία, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με ειδικές εξετάσεις.

Μετά την κλινική εξέταση ο εξειδικευμένος παιδοορθοπαιδικός θα καθησυχάσει τους γονείς καθώς τις περισσότερες φορές η παραμόρφωση διορθώνεται αυτόματα κατά την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ποιά ακριβώς είναι η αιτία της παραμόρφωσης καθώς αυτή είναι και η οποία θα υποδείξει την "θεραπεία". 

Ποια τα αίτια της βάδισης σε έσω στρόφη;

Υπάρχουν 3 βασικές αιτίες για τη βάδιση σε έσω στροφή:

- υπερβολική πρόσθια απόκλιση των μηρών (increased femoral anteversion)
- εσω στροφή της κνήμης (internal tibial torsion)
- κλίση προς τα μέσα των μεταταρσίων οστών στα πόδια (metatarsus adductus)

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στην καλή κλινική εξέταση του ασθενούς και σε πολύ μικρό ποσοστό απαιτείται ακτινοφραφία ή άλλες απεικονιστικές μέθοδοι. 

Μέσω της κλινικής εξέτασης ο παιδοορθοπαιδικός μπορεί να δώσει απάντηση, στο αίτιο της παραμόρφωσης και να καθορίσει και τον τρόπο της "θεραπείας". 

Ποια η θεραπεία;

Τις περισσότερες φορές η βάδιση σε έσω στροφή δεν απαιτεί θεραπεία παρά μόνο αξιολόγηση απο τον παιδοορθοπαιδικό και παρακολούθηση. Παρόλαυτα, ανάλογα με την αιτία και το βαθμό, σε πολύ λίγες περιπτώσεις απαιτείται επιπλέον διόρθωση με χειρουργικές τεχνικές.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with Mobirise ‌

Web Page Creator