Βάδιση στις μύτες των ποδιών - Ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες
(Tip-toeing gait)

Η ιδιοπαθής βάδιση στις μύτες των ποδιών ή οι ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες, όπως λέγονται τα παιδιά αυτά, είναι μία κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας. Συχνά, μετά την έναρξη της ανεξάρτητης βάδισης του παιδιού, οι γονείς παρατηρούν ότι περπατά κυρίαρχα στις μύτες των ποδιών.

Αν και η βάδιση στις μύτες τις περισσότερες φορές δεν συνδέεται με νευρολογικές ή ορθοπεδικές παθήσεις, είναι σημαντικό το παιδί να εξεταστεί απο εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό έτσι ώστε να διερευνηθεί το υπόβαθρο (εφόσον υπάρχει) του παιδιού.

Ποια τα αίτια του tiptoeing;

Γύρω στο πρώτο έτος (κάποια παιδιά λίγο πριν και άλλα λίγο αργότερα) τα παιδιά ξεκινάνε να περπατάνε. Περιστασιακά το παιδί θα περπατά στις μύτες των ποδιών του αλλά σύντομα θα το εγκαταλείψει καθώς δεν είναι ένας ενεργειακά οικονομικός τρόπος βάδισης. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις αρχές των δυο ετών. Ένα ποσοστό όμως του φυσιολογικού πληθυσμού (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Αν δεν υπάρχουν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές όπως η ήπια εγκεφαλική παράλυση ή ο αυτισμός, η βάδιση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής καθώς είναι άγνωστης αιτιολογίας. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια θετική συσχέτιση της ιδιοπαθούς βάδισης στις μύτες των ποδιών με καθυστέρηση στον λόγο και με μαθησιακές διαταραχές.

Αν το παιδί σας:

i) δεν έχει ιστορικό προωρότητας ή νευρολογικών διαταραχών,
ii) έχει "κατακτήσει" στους προβλεπόμενους χρόνους τα αναπτυξιακά κινητικά ορόσημα,
iii) έχει αναπτύξει το περπάτημα στις μύτες των ποδιών του μόλις ξεκίνησε να περπατά

...τότε πιθανά εμφανίζει την ιδιοπαθή μορφή.

Πως εξελίσσεται το βάδισμα στις μύτες;

Αν η βάδιση στις μύτες των ποδιών γίνει συνήθεια τότε αυτό το μη φυσιολογικό πρότυπο βάδισης θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους του παιδιού με αποτέλεσμα να χάνει εύκολα την ισορροπία του, να παραπατά και να πέφτει.

Η συνήθεια αυτή δημιουργεί δυσκολίες στην αδρή κινητική του ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η στήριξη στο ένα πόδι, το κλώτσημα μπάλας, το ανεβοκατέβασμα σκάλας.

Όσο περισσότερο τα παιδιά βαδίζουν στις μύτες των ποδιών τους, τόσο περισσότερο «σφίγγουν» οι μυς των ποδιών και ιδιαίτερα ο γαστροκνήμιος (γάμπα). Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τεθεί η διάγνωση νωρίς, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνδυάζοντας μια πληθώρα επιλογών. 

Ποια τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας βάδισης στις μύτες;

Υπάρχουν δύο πιθανές περιπτώσεις στην εξέλιξη της ιδιοπαθούς βάδισης στις μύτες των ποδιών . Στην πρώτη περίπτωση το παιδί βαδίζει στις μύτες των ποδιών μέχρι την προ-εφηβεία ή και ακόμη την εφηβεία.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως, το παιδί μπορεί φαινομενικά να βαδίσει με τις φτέρνες να ακουμπάνε στο έδαφος, ωστόσο έχει δημιουργηθεί στο πέλμα του κάποια μυοσκελετική αλλοίωση. Η μακροχρόνια βάδιση στις μύτες των ποδιών δείχνει να ευνοεί τη δημιουργία βλαισοπλατυποδίας, βλαισού μεγάλου δάκτυλου ή στροφή της κνήμης προς τα έξω.

Ακόμη, η βάδιση κατά την οποία οι φτέρνες παραμένουν ανυψωμένες από το έδαφος (τα δάκτυλα προηγούνται κατά τον βηματισμό), αυξάνει τη δαπάνη ενέργειας στο σώμα μας κατά 53% έως και 83% σε σχέση με την φυσιολογική βάδιση όπου προηγείται η πρόσκρουση της φτέρνας στον βηματισμό.

Το παραπάνω, εξηγεί το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά κουράζονται εύκολα μετά από λίγη ώρα περπάτημα ή στις δραστηριότητες τους. Επίσης, συχνά νιώθουν πόνο σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος τους, όπως γόνατα, ποδοκνημικές ή ακόμη και στην πλάτη.

Τι επιλογές έχουμε στη θεραπεία του tiptoeing;

Η διαδικασία θεραπείας στους ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει:

i) Φυσικοθεραπεία με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών έτσι ώστε το παιδί να εμπεδώσει το φυσιολογικό τρόπο βάδισης και να βελτιωθεί λειτουργικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η εκτέλεση βασικών ακσήσεων στο σπίτι με τη βοήθεια των γονέων, μετά απο τις σωστές υποδείξεις φυσικοθεραπευτή. 

ii) Ναρθηκοποίηση. Έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όμως απαιτείται συνεργασία του ασθενούς και το κυριότερο... υπομονή. 

iii) Εγχύσεις Botox. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της Βοτουλινικής τοξίνης (Botox) στη θεραπεία του ιδιοπαθούς tiptoeing. Διενεργείται στο ιατρείο υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση.

iv) Επιμήκυνση του συμπλέγματος του γαστροκνημίου-υποκνημιδίου χειρουργικά με εφαρμογή νάρθηκα. 

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί οτι στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή συνεργασία του ιατρού-φυσικοθεραπευτή-ασθενούς-γονέων.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Mobirise.com