Πλατυποδία - Βλαισοπλατυποδία

Το φυσιολογικό ανθρώπινο πόδι είναι μια πολύπλοκη τρισδιάστατη δομή με καμάρες. Η κύρια καμάρα εκτείνεται κατά μήκος της έσω επιφάνειας του ποδιού, από τη πτέρνα προς τα δάκτυλα των ποδιών. Η δεύτερη, μικρότερη καμάρα φέρεται εγκάρσια από το πρώτο προς το πέμπτο (μικρό) δάκτυλο, στο ύψος των λεγόμενων κεφαλών των μεταταρσίων οστών. Οι καμάρες αυτές είναι χαμηλότερες σε άτομα με πλατυποδία.

Τύποι πλατυποδίας

Όλοι οι τύποι πλατυποδίας καθώς και οι αιτιολογικοί παράγοντές τους δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι πλατυποδίας:

- Χαλαρή πλατυποδία
- Χαλαρή πλατυποδία σε συνδυασμό με βραχύ Αχίλλειο τένοντα
- Δύσκαμπτη πλατυποδία

Πως διαγιγνώσκεται η πλατυποδία;

Ο ρόλος του Ορθοπαιδικού είναι να αναγνωρίσει την αιτία της πλατυποδίας στο παιδί. Η κλινική εξέταση για την διαπίστωση και τον διαχωρισμό της χαλαρής μορφής από την δύσκαμπτη μορφή ή την μορφή που συνδυάζει τον βραχύ Αχίλλειο τένοντα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου του παιδιού. 
Μέσω ειδικών κλινικών δοκιμασιών καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις με τη διενέργεια ακτινογραφίας (και πολύ πιο σπάνια μαγνητικής τομογραφίας) τίθεται η διάγνωση καθώς και ο αιτιολογικός παράγοντας που την προκαλεί (όταν αυτός υπάρχει). Στην πλειονότητά τους τα περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με χαλαρή/εύκαμπτη πλατυποδία. 

Ποιά τα συμπτώματα 

Τα πόδια με πλατυποδία ως φυσιολογική παραλλαγή είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πόνος κατά τη διάρκεια αθλημάτων και δραστηριοτήτων. Τα υποδήματα φθείρονται άνισα και μπορεί να ενοχλούν. Μερικές φορές εμφανίζεται πόνος μόνο κατά τη διάρκεια ή μόνο μετά από την άθληση ή άλλη σωματική δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις το παιδί παραπονιέται ότι το πόδι, η ποδοκνημική ή το σκέλος του είναι κουρασμένο ή ότι έχει πόνο το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση ο ενδελεχής έλεγχος απο τον εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό είναι το κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι η αλλόγιστη και κατα βούληση αγορά/χρήση "ειδικών" (και μη-ειδικών) πάτων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται πλατυποδία. 

Χειρουργική θεραπεία. Πότε απαιτείται;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις άκαμπτης πλατυποδίας, και μετά τον απαραίτητο κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, η χειρουργική θεραπεία έρχεται να δώσει λύση στα συμπτώματα του μικρού ασθενή. 
Βασιζόμενοι πάντα στο "υπόβαθρο"/αιτιολογία της πλατυποδίας, και δίνοντας μια πλήρη εικόνα τόσο στους γονείς όσο και στον ίδιο τον ασθενή προτείνουμε την καλύτερη χειρουργική λύση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. 

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Design a website - Details here