Ραιβοϊπποποδία - Clubfoot

Η ιδιοπαθής ή συγγενής ραιβοïπποποδία αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη παραμόρφωση του ποδιού στα νεογέννητα. Το πόδι του μωρού είναι γυρισμένο προς τα μέσα και κάτω.

Η συχνότητα της ραιβοïπποποδίας υπολογίζεται σε 1 στις 500 – 1.000 γεννήσεις, είναι συχνότερη στα αγόρια, και αφορά και τα δυο πόδια στο 40% των περιπτώσεων.

Γενικά περί ραιβοϊπποποδίας

Στις μέρες μας, με την εξέλιξη του γυναικολογικού υπερήχου, τις περισσότερες φορές μπορούμε να γνωρίζουμε ότι πιθανότατα υπάρχει ραιβοϊππποδία στο έμβρυο (όταν αυτό βρίσκεται ακόμα μέσα στη κοιλιά της μαμάς) με σκοπό την άμεση έναρξη της θεραπείας μετά τη γέννηση.

Περίπου ένα στα 1.000 νεογέννητα πάσχει από ραιβοϊπποποδία. Από αυτά, ένα στα τρία έχει ραιβοϊπποποδία και στα δύο πόδια. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την αιτία της παραμόρφωσης, αν και μωρά γεννιούνται με ραιβοϊπποποδία εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Δύο στους τρεις ασθενείς είναι αγόρια. Η ραιβοϊπποποδία έχει διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης αν ο σύζυγός σας ή τα άλλα σας παιδιά έχουν επίσης προσβληθεί.

Υπάρχουν και άλλες, λιγότερο σοβαρές παραμορφώσεις στα πόδια των βρεφών, οι οποίες μερικές φορές λανθασμένα χαρακτηρίζονται ραιβοϊπποποδία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμες συντηρητικά (πολλαπλά γυψάκια), εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Σε περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης, όπου η έναρξη της θεραπείας εφαρμόζεται καθυστερημένα, χρειάζονται χειρουργικές παρεμβάσεις στα μαλακά μόρια ή και στα οστά.

Πως εμφανίζεται η ραιβοϊπποποδία;

Xαρακτηρίζεται από κλίση του ποδιού προς τα μέσα και προς τα κάτω. Η γαστροκνήμια και το πόδι στα παιδιά με ραιβοϊπποποδία είναι συνήθως μικρότερα και κοντύτερα από το φυσιολογικό.

Η ραιβοϊπποποδία δεν είναι επώδυνη, η παραμόρφωση μπορεί να διορθωθεί και το μωρό σας είναι κατά κανόνα εντελώς φυσιολογικό πέρα από τις παραμορφώσεις του ποδιού.

Κατα κανόνα υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ραιβοϊπποποδίας:

1. Η ιδιοπαθής ραιβοϊπποδία (πιο συχνή) η οποία οφείλεται σε κακή ενδομήτρια θέση, χωρίς άλλα ιατρικά προβλήματα , η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται συντηρητικά εφ’ όσον εφαρμοσθεί έγκαιρα η θεραπεία.

2. Η ραιβοϊπποποδία πού οφείλεται σε διάφορες νευρομυικές παθήσεις, όπως η αρθρογρύπωση, η μηνιγγομυελοκήλη και η εγκεφαλική παράλυση. Χαρακτηρίζεται από πολύ βαριές παραμορφώσεις.

Διάγνωση

Το γεγονός ότι τα μωρά γεννιούνται με αυτήν την παραμόρφωση καθιστά δυνατή τη διάγνωση της πάθησης όταν ακόμα βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μητέρας. Η διάγνωση τίθεται υπερηχογραφικά κατά την καθορισμένη παρακολούθηση της εγκύου από τον υπερηχολόγο – γυναικολόγο της.

Η εμφάνιση της παραμόρφωσης του άκρου οδός αναγνωρίζεται με τη γέννηση και συνιστάται σε έσω στροφή, υπτιασμό και βράχυνση του άκρου ποδός λόγω ρικνών τενόντων που διέρχονται από την έσω πλευρά της γαστροκνημίας, της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδός.

Έτσι, το πατουσάκι του μωρού λαμβάνει μια «δρεπανοειδή» μορφή και αν προσπαθήσουμε να το στηρίξουμε όρθιο τότε πατάει με την εξωτερική και ραχιαία επιφάνεια του ποδιού. Η ρίκνωση των συνδέσμων και των τενόντων δεν επιτρέπει στο πέλμα να έρθει σε επαφή με το έδαφος.

Ο εξειδικευμένος παιδοορθοπαιδικός ιατρός θα εξετάσει το νεογνό και θα επιβεβαιώσει την παραμόρφωση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο έμπειρος ιατρός μπορεί να διαφορδιαγνώσει την ιδιοπαθή ραιβοϊπποποδία (όπου και απαιτείται έναρξη θεραπείας) από αυτήν της "ραιβοϊπποπο-δίας θέσης" - "positional talipes" (στην οποία δεν απαιτείται θεραπεία παρά μόνον μαλάξεις και διατάσεις). 

Χειρουργική θεραπεία. Πότε απαιτείται;

Μερικές φορές οι χειρισμοί με έλξεις και διατάσεις, οι νάρθηκες και τα ορθωτικά δεν αρκούν για να διορθώσουν αποτελεσματικά την ραιβοϊπποποδία του μωρού σας. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να προσαρμοστούν οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις στο πόδι και την ποδοκνημική. Αυτό γίνεται συνήθως όταν το βρέφος σας είναι ηλικίας 6 έως 12 μηνών.

Τα ποσοστά υποτροπής σε παραμελημένες περιπτώσεις αυξάνονται και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του παιδιού τόσο δυσκολότερο είναι να διορθώσουμε την παραμόρφωση. 

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • How to build a free website - Check it