Αποφυσίτιδα κνημιάιου κυρτώματος (Osgood-Schlatter disease)

Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο των εφήβων. Πρόκειται για φλεγμονή της περιοχής ακριβώς κάτω από το γόνατο, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσφύεται στο οστό της κνήμης.

Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια έντονης ανάπτυξης, όταν τα οστά, μύες και τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Επειδή οι αθλητικές δραστηριότητες καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτές (τρέξιμο, άλματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα. Ωστόσο, ακόμη και οι έφηβοι που δεν αθλούνται μπορεί να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

Που οφείλεται η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος;

Τα οστά των παιδιών και των εφήβων έχουν μια ειδική περιοχή όπου το οστό αναπτύσεται και ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης ή επιφυσιακή πλάκα. Με απλά λόγια, οι πλάκες ανάπτυξης αποτελούνται από χόνδρο και ευρίσκονται μεταξύ της μετάφυσης και της επίφυσης. Κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης οι επιφυσιακές πλάκες οστεοποιούνται. Το κνημιαίο κύρτωμα είναι ένας δευτερεύον πυρήνας οστεοποίησης, και αποτελεί συγχρόνως σημείο πρόσφυσης του τένοντα της επιγονατίδας.

Όταν ένα παιδί δραστηριοποιείται ή αθλείται, ο τετρακέφαλος ασκεί πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας, που με τη σειρά του ασκεί τάση («τραβάει») το κνημιαίο κύρτωμα. Σε μερικά παιδιά, αυτή η επαναλαμβανόμενη έλξη στο κύρτωμα οδηγεί σε διαταραχή της ενδοχόνδριας οστεοποίησης και συνεπώς σε πόνο τοπικά. Ταυτόχρονα, το κνημιαίο κύρτωμα εξογκώνεται και μεγαλώνει σε μέγεθος.

Ποιά τα συμτώματα της νόσου;

Ο κλινική εξέταση αποτελεί το Α και το Ω στη διάγνωσή της, ειδικά όταν αυτή διενερεγείται από εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό.

Τα επώδυνα συμπτώματα αναπαράγονται κατά τη διάρκεια τρεξίματος, άλματος και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν και τα δύο γόνατα, παρ’όλο που συνήθως το ένα γόνατο έχει εντονότερη συμπτωματολογία από το άλλο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα:
- Πόνος στο γόνατο και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα.
- Οίδημα στο κνημιαίο κύρτωμα
- Σύσπαση μυών στο πρόσθιο ή οπίσθιο μέρος του μηρού

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Osgood-Schlatter;

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο Ορθοπαιδικός οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά τα συμπτώματα του μικρού ασθενή.

Μέσα από τη λεπτομερή κλινική εξέταση προσδιορίζεται το ακριβές σημείο του πόνου. Τέλος ο απεικονιστικός έλγχος (ο οποίος δεν είναι πάντα απαραίτητος) με μια απλή ακτινογραφία αποκλείει οποιαδήποτε άλλη παθολογία.

Ποια η θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της αποφυσίτιδας οφείλει να εστιάσει τον μετριασμό του πόνου και του οιδήματος. Αυτό συνήθως απαιτεί τον άμεσο περιορισμό των δραστηριοτήτων έως ότου το παιδί αισθάνεται σε θέση να επιστρέψει σε αυτές. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί μέρος της θεραπείας επίσης.

Τα περισσότερα συμπτώματα υφίενται κατά την σκελετική ωρίμανση, γύρω στα 14 για τα κορίτσια και 16 για τα αγόρια. Γι’αυτό το λόγο η χειρουργική επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερη θέση στην περίπτωση της αποφυσίτιδας του κνημιαίου κυρτώματος.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Drag & Drop Website Builder