Ραιβογονία/Βλαισογονία (Genu varum/Genu valgum)

Η παραμόρφωση των γονάτων μπορεί να έχει τη μορφή ραιβογονίας ή βλαισογονίας στο προσθιοπίσθιο επίπεδο.

Όταν υπάρχει ραιβογονία, ο μηχανικός άξονας του γόνατος βρίσκεται εσωτερικότερα του ανατομικού άξονα του γόνατος δηλαδή το γόνατο είναι κυρτωμένο προς τα έξω όπως το σύμβολο της παρένθεσης ( ) .

Αντίθετα, στη βλαισογονία, το γόνατο είναι κυρτωμένο προς τα έσω με το μηχανικό άξονα να βρίσκεται πλέον εξωτερικότερα του άξονα του γόνατος, δηλαδή ) ( .

Το οπτικό αποτέλεσμα της ραιβογονίας είναι να μην ακουμπούν τα γόνατα μεταξύ τους σε στάση προσοχής, ενώ στην περίπτωση της βλαισογονίας, τα γόνατα ακουμπούν σε στάση προσοχής αλλά δεν καταφέρνουν ποτέ να ακουμπήσουν ταυτόχρονα και οι ποδοκνημικές αρθρώσεις (αστράγαλοι).

Ποια τα αίτια;

Η ραιβογονία και η βλαισογονία εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία και συνήθως είναι εμφανείς ως παραμορφώσεις κοντά στην ηλικία των 4-6 ετών. Αποτελούν τις περισσότερες φορές φυσιολογική εξέλιξη του σκελετού του παιδιού.

Οι αιτίες είναι τόσο γονιδιακές – κληρονομικές όσο και περιβαλλοντικές – διατροφικές.

Η ραιβογονία μπορεί να εμφανιστεί ως κληρονομική διαταραχή, αλλά μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη πρόσληψης βιταμίνης D στη διατροφή των παιδιών (ραχίτιδα), σε υπερβολική πρόσληψη βάρους (παχύσαρκα παιδιά), σε τραυματισμό της περιοχής ή σε συγγενείς παθήσεις.

Η βλαισογονία μπορεί να σχετίζεται με σύνδρομο χαλαρών αρθρώσεων, με διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας των ισχίων (αυξημένη πρόσθια απόκλιση των ισχίων – anteversion), πρώιμη ανεξάρτητη βάδιση, σκελετικές δυσπλασίες, ακόμα και νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση, νευροϊνωμάτωση κ.ά.)

Ποια τα συμπτώματα στον αναπτυσσόμενο σκελετό;

Είναι πολύ σύνηθες οι παραμορφώσεις αυτού του είδους να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα στους μικρούς ασθενείς. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι παραμορφώσεις συμβαίνουν με πολύ αργό ρυθμό και τα στοιχεία της άρθρωσης του γόνατος είναι λίαν ανθεκτικά σε αυτές τις ηλικίες.

Μερικές φορές όμως, μετά από υπερβολική καταπόνηση, μπορεί να προκληθεί πόνος ή και ήπιο οίδημα στο γόνατο, ως αποτέλεσμα των έκκεντρων φορτίσεων της άρθρωσης.

Οι γονείς είναι εκείνοι που παρατηρούν πρώτοι την παραμόρφωση, ειδικά οι μητέρες, και ανησυχούν φέρνοντας το παιδί στον παιδοορθοπαιδικό για έλεγχο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των παραμορφώσεων του άξονα του γόνατος είναι σχετικά εύκολη και γίνεται αμέσως μόλις παρατηρήσουμε γυμνά τα πόδια ενός παιδιού που στέκεται σε θέση προσοχής.

Το ζητούμενο είναι να εντοπιστεί η αιτία που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και είτε να διορθωθεί, είτε (αν δεν είναι διορθώσιμη) να ανασταλεί η εξέλιξη της πάθησης.

Οι ακτινογραφίες (ειδικές λήψεις) είναι απαραίτητες έτσι ώστε να αναγνωριστούν καλά οι άξονες του γόνατος και να γίνουν οι σωστές μετρήσεις της παραμόρφωσης.

Ποιά η θεραπεία της
ραιβογονίας/βλαισογονίας;


Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι η ραιβογονία και η βλαισογονία μπορούν να είναι αποδεκτές παραμορφώσεις έως ένα βαθμό ή – ορθότερα – έως κάποιες μοίρες απόκλισης.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με την ηλικία, το βαθμό της παραμόρφωσης αλλά και το αίτιο.

Στις μέρες μας, εφαρμόζονται ελαχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές μονόπλευρης “επιφυσιόδεσης” που με την πάροδο του χρόνου, διορθώνουν οριστικά το ορθοπαιδικό πρόβλημα.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Mobirise site maker - Read more