Επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής
Slipped Capital Femoral Epiphysis (SUFE/SCFE)

Η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής είναι πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά σε αγόρια ηλικίας 14-16 ετών και σε κορίτσια 12-14 ετών. Πρόκειται για διαχωρισμό της επιφυσιακής πλακάς με μετατόπιση του αυχένα του μηριαίου προς τα πάνω και έξω, με αποτέλεσμα η μηριαία κεφαλή να φαίνεται μετατοπισμένη προς τα κάτω και έσω.

Aποτελεί συνήθως χρόνια μικροκαταγματική διαδικασία του συζευκτικού χόνδρου, η οποία συμβαίνει κάτω από συνθήκες φυσιολογικής φόρτισης του ισχίου στην διάρκεια της προεφηβικής και εφηβικής αιχμής της ανάπτυξης.

Που οφείλεται η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής;

Αιτιολογικά ενοχοποιούνται ορμονικές διαταραχές με αποτέλεσμα την αδυναμία της σύνδεσης στη εν λόγο περιοχή. Στο 30% των περιπτώσεων αναφέρεται σαφές τραυματισμός (οξεία ολίσθηση) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αναφέρονται πολλαπλοί μικροτραυματισμοί, που οδηγούν σε προοδευτική ολίσθηση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σε ένα μεγάλο βαθμό (ιδιαίτερα όταν η επιφυσιολίσθηση συμβαίνει σε ηλικίες <10 ετών) συνυπάρχουν ενδοκρινολογικές διαταραχές/παθήσεις (υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης κ.α.).

Πως τίθεται η διάγνωση;

Ο κλινική εξέταση αποτελεί το Α και το Ω στη διάγνωσή της, ειδικά όταν αυτή διενερεγείται από εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στη βουβωνική χώρα, την έσω πλευρά του μηρού ή του γόνατος και περιορισμό της κινητικότητας του ισχίου, ιδιαίτερα της έσω στροφής.

Ειδικά κλινικά "σημεία" θέτουν την υποψία και η ακτινογραφία σε προσθιοπίσθια και πλάγια προβολή θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.  

Είναι αρκετά σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλές φορές ο πόνος μπορεί να "εκφράζεται" στην περιοχή του γόνατος και για αυτό θεωρούμε απαραίτητη την αξιολόγηση των ασθενών αυτών απο εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό ιατρό.

Ποια η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική και σκοπό έχει την διατήρηση της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής, τη σταθεροποίηση της κεφαλής με διαυχενικές βίδες, και εάν είναι δυνατό την διόρθωση της παραμόρφωσης.

Στο 20 % των περιπτώσεων η πάθηση εμφανίζεται και στο άλλο ισχίο, οπότε πάντοτε πρέπει να γίνεται έλεγχος και στο άλλο ισχίο στους πάσχοντες.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά το πρόβλημα, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως οστεονέκρωση της κεφαλής λόγω διαταραχών, χονδρόλυση της αρθρικής επιφάνειας και ραιβό ισχίο (δηλαδή, παραμόρφωση στο ισχίο), ενώ μπορεί και να οδηγήσει σε πρώιμη οστεοαρθρίτιδα κατά την ενηλικίωση του παιδιού.

Ποιες οι επιπλοκές;

Αναλόγως του βαθμού της επιφυσιολίσθησης, της χρονιότητας της νόσου καθώς και της σωστής θεραπείας/χειρουργικής τεχνικής στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνεται η νέκρωση της κεφαλής λόγω διαταραχής της αιμάτωσης, η χονδρόλυση της αρθρικής επιφάνειας και η εμφάνιση ραιβού ισχίου αν δεν γίνει διόρθωση παραμόρφωσης.

Εφόσον όλα πάνε καλά, η επέμβαση επιδιορθώνει το πρόβλημα οριστικά και καθόλου δεν επηρεάζει την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού, αφού στην περιοχή του ισχίου τα οστά δεν μεγαλώνουν τόσο όσο π.χ. γύρω από τα γόνατο.

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Landing Page Maker