Σύνδρομο απιοειδούς

Ο απιοειδής μυς (άπιον = απίδι, αχλάδι,) έχει σχήμα τριγωνικό, αχλαδοειδές.

Εκφύεται απο την πρόσθια επιφάνεια του ιερού οστού. Διέρχεται από το μείζον ισχιακό τρήμα και καταφύεται στην πρόσθια και έσω επιφάνεια της κορυφής του μείζονα τροχαντήρος.

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός οφείλεται σε παθολογία του απιοειδούς μυός, η οποία προκαλεί παγίδευση και συμπίεση του ισχιακού νεύρου, με αποτέλεσμα o ασθενής να παρουσιάζει ισχιαλγία που δεν οφείλεται σε πρόβλημα της σπονδυλικής στήλης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο απιοειδούς από τους άνδρες, σε αναλογία 6/ 1. Παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών και, σπάνια, σε άτομα μικρότερα των 20 ετών.

Το παθαίνουν συχνότερα οι άνθρωποι που προκαλούν κακώσεις στους γλουτούς, όπως π.χ. όσοι κάνουν σκι, παίζουν τέννις, οδηγούν φορτηγό, ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, κ.λ.π.

Ακόμα, σύνδρομο απιοειδούς παθαίνουν συχνότερα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ τους στροφείς του ισχίου, κάθονται πολλές ώρες σε σκληρές επιφάνειες, έχουν ανισοσκελία, έχουν κάνει αρθροπλαστική ισχίων ή είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η σπονδυλική στένωση τέλος μπορεί να προκαλέσει αμφοτερόπλευρο σύνδρομο απιοειδούς μυός.

Συμπτώματολογία

Ο ασθενής με τυπικό σύνδρομο απιοειδούς παραπονιέται για πόνο στο γλουτό με ή χωρίς αντανάκλαση στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού. Πολλές φορές μπορεί ο πόνος να επεκτείνεται κάτω από το γόνατο έως την οπίσθια επιφάνεια της κνήμης, μιμούμενος τυπική ισχιαλγία.

Η καθιστική θέση δυνατό να είναι επώδυνη και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κάμψη ή έσω στροφή των ισχίων σχεδόν αδύνατη.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνεται από το ιστορικό του ασθενούς, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται τραυματισμός στο γλουτό, όπως π.χ. πτώση. Συχνά, το σύνδρομο οφείλεται σε υπερδραστηριότητα των στροφέων του ισχίου με συνέπεια εμφάνιση συνδρόμου υπέρχρησης ή σε πολύωρο κάθισμα σε σκληρές επιφάνειες. Η εγκυμοσύνη θεωρείται επίσης ένας προδιαθεσικός παράγοντας.

Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο με χρήση δυναμικού υπερήχου κατά την οποία γίνεται αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με ταυτόχρονη απεικόνιση στην οθόνη των δομών πέριξ της άρθρωσης του ισχίου.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι μη επεμβατική διαδικασία και μπορεί με ευκολία να επιτρέψει τη σύγκριση με το υγιές ισχίο. 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

HTML Website Generator