Ανισοσκελία κάτω άκρων (Leg Length Discrepancy)

Η ανισοσκελία (Limb Length Discrepancy - LLD) είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει άνισο μήκος μεταξύ των κάτω άκρων του. Η παραμόρφωση μπορεί να εκδηλώνεται στο μηριαίο οστό, την κνήμη ή και στα δύο οστά.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;

Οι ανισότητες μεταξύ των δύο κάτω άκρων μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής του παιδιού, δηλαδή προκαλούν λειτουργική σκολίωση, δυσκολία στη βάδιση, στη δυνατότητα για παιχνίδι και στη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Που οφείλεται;

Η ανισοσκελία μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή να αναπτυχθεί μετά από κάταγμα ή τραυματική κάκωση. Ένα παιδί μπορεί να έχει υποστεί κάκωση, η οποία να προκαλεί βλάβη στην ανάπτυξη της επιφυσιακής πλάκας του. Καθώς το παιδί συνεχίζει να μεγαλώνει, η ανισκοσκελία του παρουσιάζει βραδεία αύξηση.

Η ανισοσκελία μπορεί, επίσης, να προκληθεί από λοιμώξεις, όγκους ή συνεπεία χρόνιων καταγμάτων, γενετικών ανωμαλιών, πόρωσης σε πλημμελή θέση ή αποτυχίας πόρωσης. Προσβάλλει τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά.

Πως αντιμετωπίζεται η ανισοσκελία;


Το σημαντικότερο πριν την αντιμετώπιση της ανισοσκελίας είναι η διερεύνηση της αιτίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία. Αναλόγως της αιτίας και του βαθμού της ανισοσκελίας η θεραπεία μπορεί να αποτελείται απο απλή παρακολούθηση ή μικρής επεμβατικότητας επεμβάσεις εως μεγάλης έκτασης χειρουργεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικότατο να υπάρχει σωστή ενημέρωση του ασθενούς και των γονέων για τις εναλλακτικές μεθόδους που μπορεί να ακολουθηθούν καθώς και του τελικού αποτελέσματος που θα προκύψει απο αυτές. 

Mobirise

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with ‌

Web Builder Software