Ισχιαλγία

Ως ισχιαλγία περιγράφεται το σύνολο συμπτωμάτων από το πόδι (πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία), που συνήθως ξεκινούν από τη μέση και το γλουτό και καταλήγουν στη γάμπα, φτέρνα ή έξω μέρος του ποδιού.

Ο πόνος χειροτερεύει με το κάθισμα, μπορεί να είναι οξύς,σαν κάψιμο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ορισμένες φορές ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί ή να περπατήσει.

Τι την προκαλεί;

Εκτιμάται ότι το 43% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή ισχιαλγία. Το πιοπιθανό είναι να εμφανιστεί μεταξύ 40-50 ετών.

Η ισχιαλγία είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Οι συχνότερες αιτίες είναι μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, εκφυλιστική νόσος του δίσκου, σπονδυλολίσθηση ή σπονδυλική στένωση. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι το σύνδρομο ιερολαγονίου άρθρωσης και το σύνδρομο του απιοειδούς μυός.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια του ορθοπαιδικού;

Με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού. Σπάνια ο πόνος, το μούδιασμα και η μυϊκή αδυναμία χειροτερεύουν και τότε χρειάζεται άμεση χειρουργική παρέμβαση.

Συμπτώματα που χειροτερεύουν αντί να υποχωρούν μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη του νεύρου (π.χ πτώση του ποδιού)

Συμπτώματα που αφορούν και τα 2 πόδια, συνοδεύονται από μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή/και ακράτεια, μπορεί να υποδηλώνουν ιππουριδική συνδρομή. Πρόκειται για οξεία πίεση σε ένα ή περισσότερα νεύρα, είναι σχετικά σπάνια (2% των κηλών δίσκου) και χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα ισχιαλγίας που εμφανίζονται μετά από τραυματισμό, ατύχημα ή συνοδεύονται από πυρετό, απώλεια βάρους, ανορεξία θα πρέπει επίσης να εκτιμηθούν άμεσα.

Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού και η λεπτομερής κλινική εξέταση θα θέσουν κατά μεγάλο βαθμό τη διάγνωση.

Τα κλινικά ευρήματα θα επιβεβαιωθούν με απεικονιστικές εξετάσεις όπως, τη μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ανάλογα με τα ευρήματα, ίσως ζητηθούν και ειδικές ακτινογραφίες της ΟΜΣΣ κι αν παραμένουν ερωτήματα, μια μυελογραφία και ακολούθως αξονική/μαγνητική τομογραφία της ΟΜΣΣ.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

Free Offline Website Maker