Άκανθα πτέρνας (Heel spur)

Η άκανθα της πτέρνας μπορεί να εμφανιστεί είτε στο οπίσθιο μέρος είτε στο κάτω μέρος της πτέρνας. Και στις δύο περιπτώσεις τα ενοχλήματα μπορεί να είναι έντονα με αποτέλεσμα την επώδυνη βάδιση του ασθενούς.

Πρόκειται για μια οστέινη ανάπτυξη στο κάτω μέρος του οστού της πτέρνας, εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση που στην ακτινογραφία φαίνεται σαν μυτερό αγκάθι.

Τι γνωρίζουμε για την άκανθα πτέρνας;

Στοιχεία που γνωρίζουμε σχετικά με την άκανθα πτέρνας:

-εμφανίζεται στο 13-27% των ανθρώπων (κατά μέσο όρο ένας στους πέντε έχουν άκανθα), χωρίς αυτοί να υποφέρουν πάντα από πόνο στην πτέρνα
-σε αρκετές περιπτώσεις η άκανθα είναι αμφοτερόπλευρη, ενώ πονά μόνο το ένα πόδι
-σε άτομα με πόνο στην πτέρνα, η άκανθα πτέρνας είναι συχνότερη (εμφανίζεται περίπου στους μισούς)
-η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν φαίνεται να έχει σχέση με την εμφάνιση ή της εξαφάνιση της άκανθας της πτέρνας

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που ο όρος «άκανθα πτέρνας» θεωρείται πλέον αδόκιμος σαν διάγνωση και σταδιακά εγκαταλείπεται, καθώς δεν έχει φανεί πως είναι η αιτία που πονάει ένα πέλμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της άκανθας;

Στην περίπτωση της πελματιαίας άκανθας ο ασθενής αισθάνεται έναν έντονο πόνο κατά την πίεση της περιοχής του πέλματος, πολλές φορές σαν να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά τη βάδιση η πελματιαία απονεύρωση (μια ισχυρή ταινία συνδετικού ιστου του πέλματος) βρίσκεται υπό τάση, με αποτέλεσμα να πονά το σημείο ερεθισμού στην περιοχή της άκανθας. Ο πόνος εντοπίζεται είτε κεντρικά είτε προς την εσωτερική πλευρά του πέλματος. Στα πρώτα πρωινά βήματα το άλγος είναι εντονότερο και ο ασθενής δυσκολεύεται να πατήσει στο έδαφος. Όταν το πόδι ζεσταθεί ο πόνος υποχωρεί αισθητά. Εάν ο ασθενής συνεχίζει τις δραστηριότητες του και αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα χειροτερεύσει.

Στην περίπτωση της οπίσθιας άκανθας ο ασθενής αισθάνεται τον πόνο στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Η περιοχή της πτέρνας είναι πολύ επώδυνη και πολλές φορές το πρήξιμο είναι εμφανές. Το άλγος εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα και τα υποδήματα που φοράει ο ασθενής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Με τη χρήση του υπερήχου τις περισσότερες φορές μπορούμε να διαγώσουμε την παθολογία της περιοχής, όμως επι αμφιβολίας μια απλή ακτινογραφία (profil) της πτέρνας θα δείξει χαρακτηριστικά το μέγεθος του προβλήματος και την ακριβή θέση της άκανθας.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Drag & Drop Website Builder