Οστεοαρθρίτιδα (αρθρίτιδα) γόνατος - Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Rosa

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αποτελεί σημαντική αιτία πόνου και δυσλειτουργίας για τους πάσχοντες.

Εμφανίζεται συνήθως μετά την 5η δεκαετία ζωής με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ 60 και 75 ετών. Μικρή στατιστική υπεροχή εμφανίζουν οι γυναίκες.

Τι είναι τελικά η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Πρόκειται για την εκφύλιση, την προοδευτική φθορά χόνδρου και υποχόνδριου οστού. Η πάθηση αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών.

Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται χάνει τη λεία ομαλή του υφή και μειώνεται σε πάχος με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει τριβή μεταξύ των οστών και η κίνηση να γίνεται επώδυνη. Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται αργά και ο πόνος και η δυσκαμψία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Στα τελικά της στάδια, παραμορφώνει το γόνατο σε ραιβότητα (πολύ σπάνια σε βλαισότητα), προκαλεί συνδεσμική αστάθεια, σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας του γόνατος, χρόνιο πόνο ηρεμίας (ακόμη και στον ύπνο) και τελικά περιορισμό των δραστηριοτήτων και ολοκληρωτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. 

Συμπτώματα της (οστεο) αρθρίτιδας του γόνατος

Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα. Συνήθως τα συμπτώματα εξελίσσονται προοδευτικά αλλά δεν αποκλείεται και η αιφνίδια έναρξη.

i) Αρχικά συνήθως ο πόνος και η δυσκαμψία είναι χειρότερα το πρωί ή μετά την έγερση από την καθιστή θέση.

ii) Προοδευτικά ο πόνος χειροτερεύει με τις δραστηριότητες και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να είναι συνεχής.

iii) Το γόνατο μπορεί να γίνει δύσκαμπτο με αδυναμία πλήρους έκτασης και κάμψης.

iv) Ελεύθερα τεμάχια χόνδρου ή μηνίσκου μπορεί να εμποδίζουν την ομαλή κίνηση του γόνατος και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα μπλοκαρίσματος ή κριγμού.

v) Λόγω του πόνου οι μύες προοδευτικά ατροφούν και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα αστάθειας.

vi) Το γόνατο μπορεί να είναι ζεστό και ερυθρό με παρουσία οιδήματος

vii) Πολύ ασθενείς παραπονιούνται για αύξηση του πόνου με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και κυρίως όταν υπάρχει υγρασία.

Διάγνωση

Η διάγνωση στην αρθρίτιδα γόνατος γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον υπερηχογραφικό και ακτινολογικό έλεγχο. Στο ιατρείο μας διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος (εξέταση χωρίς επιβάρυνση ακτινοβολίας) ο οποίος μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την συνολική "κατάσταση" του γόνατος του ασθενούς.  Σπανιότερα, χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία.

Αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις και να ταυτοποιηθεί η μορφή της αρθρίτιδας.

Σύγχρονες μη-χειρουργικές θεραπείες  στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Στις μέρεις μας γίνονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες στο κομμάτι της συντηρητικής/μη-επεμβατικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας. Στο ιατρείο μας μπορούμε να σας προσφέρουμε μια πληθώρα μη-επεμβατικών "λύσεων" στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας.

Μια απο τις πιο διαδεδομένες μεθόδους με καλά αποτελέσματα στη σύγχρονη βιβλιογραφία είναι η χρήση του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια ή αλλιώς Rich Platelet Plasma (PRP). Η θεραπεία παίρνει μέρος στο ιατρείο και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Τα "παράγωγα" ενίονται με τοπική έγχυση στην πάσχουσα περιοχή υπο υπερηχογραφικό έλεγχο ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το σημείο έγχυσης τοπικά. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ ή απλά επικοινωνήστε μαζί μας.

Εκτός απο τη χρήση του PRP υπάρχει μια πληθώρα επιλογών οι οποίες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους ως μη-επεμβατικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
Σε αυτές τις μεθόδους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η έγχυση φαρμακευτικών παραγόντων, η προλοθεραπεία (prolotherapy), ο αποκλεισμός των περιφερικών νεύρων (με ή χωρίς χρήση Cooled radiofrequency ablation) κ.α.

Η πολυετής εμπειρία του ιατρού Τζατζαΐρη Θεμιστοκλή MD,MSc,PhD στον υπέρηχο του μυοσκελετικού σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του εξωτερικού και την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει το ιατρείο μας επιτρέπουν την εφαρμογή (στην πλειονότητά τους), των μεθόδων αυτών στο ιατρείο χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Οι ενδείξεις της κάθε μεθόδου είναι συγκεκριμένες και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γίνει πλήρης αξιολόγηση του ασθενούς πριν την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. 

Μη διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας για να λύσετε τις απορίες που τυχόν έχετε και να βρούμε για εσάς την πιο ασφαλή και κατάλληλη συγχρόνως θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with ‌

Landing Page Maker