Ρήξη Αχιλλείου τένοντα

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος. Η ρήξη του αχιλλείου τένοντα συμβαίνει συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 30 έως 40 ετών. Η περιοχή του αχιλλείου τένοντα, η οποία βρίσκεται 2 έως 6 εκατοστά πάνω από την πτέρνα χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση και είναι επιρρεπής σε ρήξεις.

Περίπου 80% των περιπτώσεων ρήξης αχιλλείου συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ είναι το τέννις. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη ρήξη του αχιλλείου τένοντα είναι οι νεφροπάθειες, η προηγούμενη τοπική έγχυση κορτιζόνης στην περιοχή του τένοντα (χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση) και η λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ρήξη του αχίλλειου τένοντα;

Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα προκαλεί ξαφνικό, οξύ πόνο στην περιοχή της γαστροκνημίας, η οποία συνοδεύεται πολύ συχνά και από χαρακτηριστικό ήχο της ρήξης του τένοντα.

Οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αισθάνθηκαν σαν να τους χτύπησε κάτι στη γάμπα π.χ το μπαλάκι του τέννις. Στο πάσχον πόδι μειώνεται αισθητά η μυική ισχύς και η βάδιση γίνεται επώδυνη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης;

Η διάγνωση της ρήξης του αχιλλείου τένοντα τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση είναι χαρακτηριστική η διακοπή της συνέχειας του τένοντα, δηλαδή το κένο που ψηλαφάται από τον ορθοπαιδικό στην περιοχή της ρήξης.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη χρήση του υπερήχου στο ιατρείο μας . Κατά τον υπέρηχο μπορεί να υπολογιστεί και η διάσταση μεταξύ των δύο άκρων του τένοντα, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της περαιτέρω θεραπείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

Website Maker