Κροτούν ισχίο (snapping hip syndrome)

Ως κροτούν ισχίο ορίζεται η αίσθηση αναπήδησης στην περιοχή του ισχίου που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή όχι.

Παρουσιάζεται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, έγερση από βαθύ κάθισμα αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ποια τα αίτια;

Προκαλείται από διάφορες εξωαρθρικές αιτίες (προστριβή τενόντων σε οστική επιφάνεια: συνηθέστερα ερεθισμός της λαγoνoκνημιαίας ταινίας στo μείζoνα τρoχαντήρα) ή ενδαρθρικές αιτίες (όπως ρήξη του επιχείλιου χόνδρου, ελεύθερα σώματα στην άρθρωση κ.λπ.). 

Συμπτώματολογία

Χαρακτηριστικά, ο ασθενής περιγράφει μια επώδυνη αίσθηση κρότου που προέρχεται από τα εν τω βάθει στρώματα της πρόσθιας βουβωνικής χώρας. Συνήθως, είναι ακουστό και συχνά αρκετά για να χαρακτηριστεί ως κλικ με βάση τον ήχο που παράγει. 

Μερικές φορές ο ήχος προκαλείται απλά κατά την κίνηση από θέση κάμψης σε θέση έκτασης, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση που αναπαράγει τον ήχο γίνεται με τον ασθενή σε ύπτια θέση, φέροντας το ισχίο από θέση κάμψης, απαγωγής και έξω στροφής, σε θέση έκτασης και έσω στροφής.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο με χρήση δυναμικού υπερήχου κατά την οποία γίνεται αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με ταυτόχρονη απεικόνιση στην οθόνη των δομών πέριξ της άρθρωσης του ισχίου.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι μη επεμβατική διαδικασία και μπορεί με ευκολία να επιτρέψει τη σύγκριση με το υγιές ισχίο. 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Made with Mobirise ‌

HTML Maker