Γάγγλιο καρπού/ποδοκνημικής

Το γάγγλιο καρπού είναι μια καλοήθης κυστική διόγκωση που εμφανίζεται συνήθως στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Πιο σπάνια εμφανίζεται στη παλαμιαία επιφάνειά του ή στη βάση των δακτύλων. Η κύστη περιέχει ένα βλεννώδες υγρό (gel). Σχηματίζεται από τον ινώδη συνδετικό ιστό του θυλάκου των αρθρώσεων ή του ελύτρου των τενόντων. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι το γόνατο και η ποδοκνημική.

Ποιά τα αίτια της νόσου;

Παρόλο που η ανάπτυξη γαγγλίων συνδυάζεται με την υπερβολική χρήση του χεριού ή την κάκωση/τραυματισμό της περιοχής, τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης αποτελεί η διόγκωση. Η κύστη κατά κανόνα δεν επηρεάζει την κίνηση του καρπού, προκαλεί όμως πόνο. Έχει μέγεθος φουντουκιού και μπορεί να είναι σκληρή και ελαφρώς επώδυνη κατά τη ψηλάφηση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της πάθησης, είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση του ασθενούς. Επιπλέον, το υπερηχογράφημα, το οποίο διενεργείται στο ιατρείο μας, θέτει και απεικονιστικά τη διάγνωση του κυστικού σχηματισμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Made with ‌

Free Website Creation Software