Αστάθεια - εξάρθρημα επιγονατίδος

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις επιγονατίδας, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα. Η συχνότητα της αστάθειας της επιγονατίδας ανέρχεται περίπου σε 3 στους 10.000 ανθρώπους.

Η επιγονατίδα κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος κυλάει φυσιολογικά σε μια αύλακα του μηριαίου οστού, που ονομάζεται τροχιλία. Η ομάλη αυτή κίνηση διασφαλίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι μύες, οι σύνδεσμοι καθώς και η μορφολογία των οστών του γόνατος.

Αναλόγως με την παθολογία ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω παράγοντες σταθεροποίησης της επιγονατίδας είναι δυνατόν μετά από κάποιον τραυματισμό να επέλθει το λεγόμενο εξάρθρημα της επιγονατίδας.

Πως συμβαίνει το εξάρθρημα της επιγονατίδος;

Το συχνότερο αίτιο του εξαρθρήματος είναι μία στροφική κάκωση του γόνατος, συνήθως κατά τη διάρκεια της άθλησης. Η επιγονατίδα ‘’βγαίνει’’ ως επί το πλείστον προς την εξωτερική πλευρά του γόνατος. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή. Όσο πιο πολλές φορές ‘’βγαίνει’’ η επιγονατίδα από τη θέση της, τόσο πιο εύκoλα και με μικρότερη βία θα υποτροπιάσει ξανά. Τα συχνά εξαρθρήματα προκαλούν φθορά στον υποκείμενο αρθρικό χόνδρο και συνέπεια την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ποια τα αίτια του εξαρθρήματος της επιγονατίδος;

Η αιτιολογία της πάθησης είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Τα ανατομικά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν είναι:

- η ρήξη του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (MPFL)
- η μορφολογία της τροχιλίας και η ύπαρξη πιθανούς δυσπλασίας
- η θέση της επιγονατίδας στην τροχιλία (υψηλή ή χαμηλή)
- η απόσταση της μηριαίας αύλακας σε σχέση με το κνημιαίο κύρτωμα (μέτρηση απόστασης TTTG, Τibial Τuberosity – Trochlear Groove)
- ο άξονας του κάτω άκρου και η πιθανή ύπαρξη βλαισογονίας

Πως γίνεται η διάγνωση; 

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι μία πάθηση, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία από τον ορθοπαιδικό. Ο ιατρός πρέπει να αναλύσει προσεκτικά τα αίτια της αστάθειας της επιγονατίδας και κατόπιν να επιλεγεί η σωστή θεραπεία.

Η σωστή κλινική εξέταση, το ιστορικό τραυματισμού του ασθενούς, ο τρόπος ανάταξης της επιγονατίδας, η συχνότητα των εξαρθρημάτων και ο επαρκής απεικονιστικός έλεγχος είναι τα στοιχεία του "παζλ" που θα μας οδηγήσουν στη διάγνωση. Στο ιατρείο μας έχουμε την πολυτέλεια λόγω της πολυετούς πείρας του ιατρού να κάνουμε χρήση του διαγνωστικού υπερηχογραφήματος το οποίο τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για να τεθεί η διάγνωση.

Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις οι απλές ακτινογραφίες γόνατος και η μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητες.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2023 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Offline Website Maker