Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

To σύνδρομο αυτό ονομάζεται αλλιώς σύνδρομο πρόσκρουσης και αποτελεί την πιο συχνή αιτία δυσλειτουργίας του ώμου, καθώς και την συχνότερη αιτία πόνου. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα προστριβής της κεφαλής του βραχιονίου οστού κάτω από το ακρώμιο και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των στροφικών κινήσεων.

Η στένωση αυτού του χώρου από αίτια:

- Μηχανικά (π.χ. μια οστική προσεκβολή) – συνήθως ασθενείς άνω των 40 ετών
- Λειτουργικά (αστάθεια της άρθρωσης, μη φυσιολογική κίνηση της ωμοπλάτης) – συνήθως ασθενείς κάτω των 40 ετών

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο;

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σχετίζεται με τις δραστηριότητες του ασθενή. Σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σύνδρομο παρουσιάζεται κυρίως μετά από καταπόνηση του ώμου κυρίως λόγω αθλητισμού.Αναλόγως αν το αίτιο είναι μηχανικό ή λειτουργικό, το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής χωρίζεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές,.

Κατά το σύνδρομο αυτό, ο χώρος μεταξύ του οστού (ακρώμιο) και των τενόντων περιορίζεται, με αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι τένοντες, γεγονός το οποίο επιδεινώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν συμβεί αυτό, παρατηρείται πάχυνση του ορογόνου θυλάκου (bursa), δημιουργείται έντονη φλεγμονή, συνοδεύεται από τενοντοπάθεια (τενοντίτιδα), και ενίοτε μερική ή πλήρη ρήξη σε έναν ή περισσότερους τένοντες (κυρίως στον υπερακάνθιο και δευτερευόντως στον υπακάνθιο).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μία κατάσταση εξαιρετικά ενοχλητική για τον ασθενή. Περιορίζει αισθητά την λειτουργικότητα λόγω πόνου, ενώ συχνός είναι και ο νυχτερινός πόνος λόγω προσβολής των τενόντων. Ενίοτε, επειδή ο ασθενής αποφεύγει τις κινήσεις που προκαλούν πόνο, καταλήγει σε δυσκαμψία της άρθρωσης, μείωση δηλαδή του εύρους κίνησης του ώμου, (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος) δυσκολεύοντας και περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;

Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κυρίως κλινική. Στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού και στην κλινική εξέταση. Παρολαυτά, στο ιατρείο μας έχουμε τη δυνατότητα να διενεργήσουμε δυναμική υπερηχογραφική εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης (μια ολιγόλεπτη και ανώδυνη απεικονιστική μέθοδος).

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Created with Mobirise ‌

Free Web Site Maker