Έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow)

Η έξω επικονδυλίτιδα, αποτελεί μία αρκετά επώδυνη πάθηση του αγκώνα – πιο συγκεκριμένα προκαλεί έντονο πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Λόγω της συχνής εμφάνισης της πάθησης σε άτομα που ασχολούνται με το τέννις, η πάθηση ονομάζεται και tennis elbow.

Η συγκεκριμένη πάθηση ανήκει στα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης – εμφανίζεται κυρίως λόγω καταπόνησης του χεριού και είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων κινήσεων έκτασης του καρπού.

Ποια είναι τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα επηρεάζει το 5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 20 και είναι πιθανό να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η συνεχής και έντονη χειρωνακτική εργασία καθώς και η έντονη αθλητική δραστηριότητα αποτελούν τις κύριες αιτίες της έξω επικονδυλίτιδας. Η πάθηση αυτή αν και παραπέμπει σε ανθρώπους που ασχολούνται με το tennis, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε μετά από έντονη ή/και επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών του. Συνήθεις δραστηριότητες αποτελούν χειρονακτικές εργασίες όπως το κλάδεμα, το βάψιμο ενός τοίχου, η δακτυλογράφηση, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η κομμωτική, σπορ που χρησιμοποιούν ρακέτα, αθλητές ρίψεων, οικοδόμοι ή ακόμα και η χρήση μουσικών οργάνων όπως το βιολί. Τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από την συγκεκριμένη πάθηση.

Είναι σημαντικό, άνθρωποι που χρησιμοποιούν εντατικά τα χέρια τους σε αυτές τις δραστηριότητες να γνωρίζουν την σημασία της λεπτομέρειας. Μια λάθος τεχνική, οι σφιχτές χορδές ή το μη κατάλληλο μέγεθος της λαβής μιας ρακέτας, ο κακός σχεδιασμός ενός εργαλείου, αποτελούν λεπτόμερειες που εξαιτίας της επανάληψης λειτουργούν αρθροιστικά προκαλώντας προβλήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες παρουσιάζονται σταδιακά, ο πόνος είναι ήπιος στην αρχή και επιδεινώνεται βαθμιαία.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Έντονο πόνο στον αγκώνα ο οποίος αυξάνεται βαθμιαία
- Ερεθισμός και πόνος λίγο κάτω από τον έξω κόνδυλο
- Αδυναμία του καρπού
- Δυσκολία του χεριού κατά την πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η σύλληψη αντικειμένων
- Δυσάρεστη αίσθηση κατά τη διάρκεια κινήσεων όπως η έκταση του καρπού

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας είναι κλινική και στο ιατρείο μας μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη χρήση του υπερήχου. Πραγματοποιείται κυρίως με την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την ψηλάφηση του έξω κονδύλου τον ορθοπαιδικό. Επιπλέον, η εξέταση του αυχένα και του υπόλοιπου άνω άκρου είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται, αφού είναι αρκετά πιθανό να αντανακλά ο πόνος λόγω άλλης παθολογικής αιτίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος απο την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
25510 36000 ή 6949453448

Διεύθυνση

14ης Μαΐου 111 (ισόγειο)
Αλεξανδρούπολη, 68100


Επικοινωνια

Email: info@growingup.gr
Τηλ: +30 2551 0 36000
Κιν: +30 6949 453 448
 


Συστήνουμε να κλείνετε ραντεβού όταν επισκέπτεστε το ιατρείο μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

Ποιοί είμαστε;

Το "Growing Up" είναι ένα Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ενηλίκων και Παίδων με επιστημονικά υπεύθυνο τον ιατρό Τζατζαΐρη Κ. Θεμιστοκλή.

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Τηλ: 2551036000
Κιν: 6949453448

Email: info@growingup.gr

Αρθρογραφία
Mobirise

www.tzatzairis.gr

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τρίτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Τετάρτη09:00-17:00
 • Πέμπτη09:00-14:00
  17:30-20:30
 • Παρασκευή09:00-14:00
  17:30-20:30
 • ΣάββατοΚατόπιν ραντεβού
 • Επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης
 • Make a website with Mobirise