Διάστρεμμα/κάκωση ποδοκνημικής

Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής αποτελεί τη συχνότερη αθλητική κάκωση. Συμβαίνει όταν το πόδι περιστραφεί πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης με συνέπεια τη διάταση ή ρήξη των συνδέσμων που σταθεροποιούν την άρθρωση.

Συνήθως συμβαίνει όταν παραπατήσει κανείς σε ανώμαλο έδαφος ή όταν κατά τις αθλητικές δραστηριότητες προσγειωθεί ο αθλητής με λανθασμένο τρόπο στο έδαφος. Ανάλογα με το βαθμό της κάκωσης διαφοροποιούνται τα διαστρέμματα σε 1ου έως 3ου βαθμού. Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης που συχνότερα τραυματίζονται είναι ο έξω πλάγιος, ο έσω πλάγιος και η συνδέσμωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαστρέμματος;

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαστρέμματος είναι το άλγος και το οίδημα της περιοχής. Ο πάσχων δυσκολεύεται να πατήσει το πόδι του στο έδαφος. Η ένταση των συμπτωμάτων είναι ανάλογη με τη βαρύτητα του διαστρέμματος.

Να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις διαστρέμματος που μπορεί να συνοδεύονται απο οστικές βλάβες. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε αψήφιστα τις κακώσεις αυτές.

Πως γίνεται η διάγνωση και εκτίμηση του διαστρέμματος;

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, το μηχανισμό της κάκωσης και την κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό.

Ο έλεγχος με απλές ακτινογραφίες βοηθάει στον αποκλεισμό κάποιου κατάγματος.

Στο ιατρείο μας διενεργείται υπέρηχος μαλακών μοριών (συνδέσμων της άρθρωσης) με τον οποίο ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς τον τραυματισμό τους.

Η μαγνητική τομογραφία βοηθάει μετά από ένα οξύ τραυματισμό στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει η υποψία βλάβης του ενδοαρθρικού χόνδρου ή ρήξης της συνδέσμωσης (σύνδεσμος μεταξύ κνήμης και περόνης).

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with ‌

Mobirise.com