Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η ακρωμιοκλειδική είναι μία μικρή άρθρωση στην κορυφή του ώμου μεταξύ της κλείδας και του ακρωμίου, η οποία ενώνει το εξωτερικό άκρο της κλείδας με το ακρώμιο (τμήμα της ωμοπλάτης). Η άρθρωση αυτή περιέχει έναν δισκοειδή σχηματισμό σαν το μηνίσκο τού γόνατος και αν και μικρή, οποιαδήποτε διαταραχή της μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα λόγω πόνου κατά την εκτέλεση κινήσεων του ώμου.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Οι δυο συχνότερες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το εξάρθρημα και η αρθρίτιδα. Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής προκύπτει συνήθως από πτώση πάνω στον ώμο. Συγκεκριμένα, η ωμοπλάτη πιέζεται προς τα κάτω, η κλείδα προς τα πάνω και έτσι διαταράσσεται η άρθρωση μεταξύ τους. Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι είτε εκφυλιστικού τύπου, είτε μετατραυματική (κυρίως μετά από κάποιο εξάρθρημα) και συνίσταται στην καταστροφή του μηνίσκου, εμφάνιση οστεοφύτων και άμεση επαφή των 2 άκρων, του ακρωμίου και της κλείδας. Το στενό πλέον διάστημα μεταξύ τους ή η άμεση επαφή τους κατά την κίνηση του ώμου είναι αυτό που προκαλεί την έντονη ενόχληση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος και της αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Εξάρθρημα: ο ασθενής συνήθως μετά από μία πτώση παρατηρεί διόγκωση ή παραμόρφωση στην άνω επιφάνεια του ώμου – στο εξωτερικό άκρο της κλείδας, εκχύμωση, οίδημα και συνοδό πόνο κατά την ψηλάφιση ή κατά την κίνηση του χεριού. Σε γενικές γραμμές ο πόνος είναι ανεκτός.

Αρθρίτιδα: To κύριο σύμπτωμα και αυτής της πάθησης είναι ο έντονος πόνος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο πόνος ξεκινά σταδιακά και επιδεινώνεται κυρίως κατά την ανύψωση του άνω άκρου. Αρκετές φορές εμφανίζεται πρήξιμο στην περιοχή. Ο πόνος χειροτερεύει κυρίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να ακουμπήσει με το χέρι του αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην απέναντι πλευρά σε σχέση με το άνω άκρο στο οποίο εμφανίζεται η πάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων;

Η διάγνωση γίνεται βασισμένη στο ιστορικό του ασθενούς, στα συμπτώματα τα οποία εμφανίζει, καθώς και στην κλινική εξέταση. Η απλή ακτινογραφία συνήθως αρκεί για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

HTML Website Creator