Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

To σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που εμφανίζονται στα χέρια και ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα, ο καρπιαίος σωλήνας είναι το σημείο εκείνο από το οποίο διέρχεται το μέσο νεύρο του χεριού που προχωράει κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου για να καταλήξει στα δάχτυλα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι άκαμπτος και οποιαδήποτε αύξηση του όγκου των ιστών που περιλαμβάνονται δημιουργεί πίεση στο μέσο νεύρο.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

- Πολύ έντονη χρήση των χεριών
- Τακτικές κινήσεις κάμψεως του καρπού
- Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές (π.χ. υπερθυρεοειδισμός ή ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης)
- Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)
- Ανατομικές ανωμαλίες
- Τοπικοί όγκοι

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κυρίως μούδιασμα στα 3 πρώτα δάκτυλα. Στην αρχή, το αίσθημα ότι μουδιάζουν τα δάχτυλα εμφανίζεται και υποχωρεί, ενώ στη συνέχεια γίνεται πιο μόνιμο και εμφανίζεται κυρίως το πρωί και αρκετές φορές αποτελεί την αιτία που ξυπνάει το άτομο. Με την ανύψωση του καρπού υποχωρούν τα προαναφερόμενα συμπτώματα και χειροτερεύουν σε καταστάσεις όπου το μέλος βρίσκεται σε κάμψη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Επιπλέον, συχνά παρουσιάζεται πόνος κεντρικά του καρπού, στην μέση του αντιβραχίου, και στον αγκώνα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος να φτάσει μέχρι τον ώμο του πάσχοντα.

Τέλος, εκτός από την απώλεια της αίσθησης στα δάκτυλά, σοβαρό σύμπτωμα της πάθησης αποτελεί και η μυική αδυναμία , γεγονός το οποίο η οδηγεί στη δυσκολία σταθερής σύλληψης των αντικειμένων.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπαιδικό με την κατάλληλη κλινική εξέταση. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος έχει θέση στη διάγνωση και διενεργείται στο ιατρείο μας. Σε περιπτώσεις που απαιτείται η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Designed with Mobirise ‌

Free Website Design Software