Οστεοχονδρίτιδα γόνατος
Osteochondral Defect (OCD)

Η ρήξη χόνδρου γόνατος ή αλλιώς οστεοχονδρίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο γόνατο που προκαλεί δυσχέρεια στην βάδιση και μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα.

Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό ή μπορεί και να έχει μια φυσιολογική φθορά. Οι χόνδρινες βλάβες (όπως η σύνθλιψη ή και η απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου) είναι συχνά συνέπεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Συχνότερα τραυματίζεται η άρθρωση του γόνατος αλλά μπορεί να αφορά οποιαδήποτε άρθρωση όπως την ποδοκνημική (αστράγαλο), το ισχίο, τον ώμο, τον αγκώνα και άλλες αρθρώσεις.

Συμπτώματα 

Όταν ο χόνδρος του γονάτου έχει υποστεί μια βλάβη τότε παύει να υπάρχει ομαλή λειτουργία της άρθρωσης η οποία μπορεί να είναι επώδυνη, να παρουσιάζει ύδραρθρο (αυξημένο αντιδραστικό υγρό), να έχει μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή της άρθρωσης ή κριγμό (συνεπεία κάποιου ελεύθερου σώματος) αλλά και να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα, δηλαδή σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.

Διάγνωση

Tο σημαντικότερο κομμάτι στη διάγνωση είναι το καλό ιστορικό και η ενδελεχής κλινική εξέταση. 

Η χρήση του υπερήχου στα σωστά χέρια είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς μπορεί να απεικονίσει στις περισσότερες φορές τη βλάβη. 

Σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνται ακτινογραφίες (ειδικές λήψεις) ενώ σε επι αμφιβολίας η μαγνητική τομογραφία (MRI) έρχεται να δώσει τη λύση στη διάγνωση.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ραντεβού

Για οποιαδήποτε απορία/ερώτηση ή προγραμματισμό επίσκεψης απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα κάποιος από την ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. 

Ενναλλακτικά καλέστε μας στα τηλ: 
- 25510 36000  (Αλεξανδρούπολη)
- 2310 223113    (Θεσσαλονίκη)
- 6949453448   (Κινητό)

© Copyright 2022 - All Rights Reserved

Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD,MSc,PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ
Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική (UK & USA)
Επ. συνεργάτης - Παιδοορθοπαιδικός | TheMIS Orthopaedic Center
Επ. συνεργάτης "Αγίου Λουκά", Πανόραμα, Θεσσαλονίκη

Built with Mobirise ‌

Free Offline Web Creator